Franček Gorazd Tiršek Foto: dostopno
Franček Gorazd Tiršek Foto: dostopno

Strelsko središče Chateauroux je največje in najsodobnejše v Franciji, a je od Pariza oddaljeno 250 kilometrov. Zato strelske ekipe, tudi slovenska, ki jo ob Tiršku dopolnjujeta še trenerka Andreja Gorjup in fizioterapevt Luka Vukan, ne stanuje v paraolimpijski vasi v Parizu, ampak na prizorišču strelskih tekmovanj.

Tudi sredinega slavnostnega odprtja se Tiršek zaradi razumljivih logističnih in časovnih zaprek ni udeležil, je pa mini slovenska ekipa v Chateaurouxu spremljala dogajanje v Parizu na velikih zaslonih.

Tirška v osrednji Franciji čakajo tri tekme. Zanj najpomembnejša in v disciplini, v kateri je dosegal največje uspehe, bo že kar takoj na začetku. V petek bo namreč začel z zračno puško stoje (SH2/R4). To je disciplina, v kateri si je pristreljal tri od štirih paraolimpijskih medalj v zbirki. Nani, kot v strelskih krogih kličejo 49-letnika iz Gornjega Grada, je bil drugi tako v Londonu 2012, Riu 2016 kot tudi v Tokiu pred tremi leti. Četrto medaljo ima v disciplini zračna puška leže (R5) iz Tokia, ko je bil tretji.

"Te dni smo izkoristili za trening, da se Nani navadi na strelišče, nastavi opremo in pridobi prave občutke. Pred prvo tekmo je sproščen, počuti se dobro in upam, da bo tako tudi na dan tekme. Napovedati vnaprej pa je težko. Vsi, ki so tu, so dobro pripravljeni in včasih res odloča tudi sreča ... Upam, da bo na naši strani," je o pripravljenosti svojega strelca iz Chateaurouxa sporočila trenerka Gorjup.

Dodala je, da v tem kraju skorajda ni čutiti paraolimpijskega vzdušja: "Tu, v Chateaurouxu, je precej mirno. Če ne bi bilo vse v barvah paraolimpijskih iger, sploh ne bi bilo čutiti dosti drugače kot sicer. V vasi so strelci in spremljevalci, ki jih srečujemo na večini tekem, drugih športnikov ni, je pa ogromno prostovoljcev in preostalega osebja, ki skrbijo, da se dobro počutimo."

Četrte paraolimpijske igre za Tirška se bodo začele v petek ob 13.30 s kvalifikacijami zračne puške stoje R4, finale bo nato na vrsti ob 16.15. Prenos bo na TV SLO 2.

Po dnevu premora ga v nedeljo čaka preizkušnja z zračno puško leže R5 (kvalifikacije ob 11.30, finale ob 15.00), zadnja tekma zanj pa bo preizkušnja z malokalibrsko puško leže (R9, kvalifikacije ob 12.30, finale ob 15.00) v sredo, 4. septembra.