Luka Cmok in Henrik Plank. Foto: Osebni arhiv
Luka Cmok in Henrik Plank. Foto: Osebni arhiv

Ključni elementi trening programa pred paralimpijskimi igrami v Parizu 2024

"Ker so to že tretje igre, na katere se skupaj odpravljava, imava že nekaj izkušenj s tempiranjem in veva, kaj najbolje deluje. Zato zmanjšava količino treninga in več časa posvetiva delu na tehniki ter eksplozivnosti. Glede na dolgotrajno sanacijo poškodbe po paraolimpijskih igrah v Tokiu sva se odločila za bolj konzervativen pristop h klasičnemu treningu maksimalne moči. To pomanjkljivost kompenzirava z večjo količino in raznovrstnostjo vaj z elastičnimi pripomočki," je o treningu povedal Luka Cmok.

Podpora športniku pri ohranjanju čustvene in mentalne stabilnosti

"Mislim, da je najpomembneje, da vodiš z zgledom. Sem pristaš odprte komunikacije; če kakšna stvar ni jasna, želim vedno imeti argumentiran pogovor, dokler ne pridemo do rešitve. Kot trener se moram pripraviti na čim več možnih scenarijev, tako na tekmi kot na treningu, in imeti utemeljene odgovore na športnikova vprašanja. Ko stvari ne gredo po načrtu, je pomembno ohraniti profesionalen odnos in priznati, da česa ne vem, a bom odgovor poiskal. Tako gradiva zaupanje, kar športniku omogoča, da se v težkih trenutkih opre name in črpa moč za nove izzive," pravi Cmok.

Pomembnost timskega dela

Luka Cmok je po naravi zelo študiozen: "Me vse zelo zanima, vendar vem tudi, kje so moje meje. Trenutno redno sodelujeva s fizioterapevtom, ki nama pomaga pri regeneraciji in odpravljanju manjših poškodb. Z ostalimi strokovnjaki trenutno ne sodelujeva, saj sva po letih treninga našla formulo, ki deluje za naju, in se je trudiva držati."

Ohranjanje motivacije športnika skozi dolge priprave

Osnovna motivacija mora prihajati iz športnika samega, pravi Cmok: "Šport, ki si ga izbral, moraš imeti rad in te mora zanimati, kako se lahko izboljšaš na vsakem koraku. Tako boš dolgoročno uspel. Mi kot trenerji pa to motivacijo usmerjamo ali gladimo manjše vzpone ali padce, pogosto s kakšno nedolžno stavo (ki jo ponavadi izgubimo) ali z drugimi dejanji."

Pričakovanja in cilji na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024

"Glede pričakovanj za Pariz imam mešane občutke. Letos sva tekmovala zelo malo; takoj na začetku leta sva se udeležila dveh tekem, kjer sva izpolnila normo, nato pa sva se vrnila na trening. Zato imam slabše reference o tem, kje se trenutno nahajava. Tudi na svetovnem prvenstvu, na katerem nisva tekmovala kljub izpolnjeni normi, so bili rezultati bolj povprečni. Računam, da sva pripravljena nekje na nivoju Tokia, kar je glede na poškodbe in vse, kar naju je doletelo v tem medolimpijskem obdobju, sprejemljivo," je zaključuje Cmok.