Na fotografiji je lesena hiška v kateri pripravljajo hrano vrhunski chefi. Foto: Kaja Sajovic
Na fotografiji je lesena hiška v kateri pripravljajo hrano vrhunski chefi. Foto: Kaja Sajovic

14 posameznikov bo do 17. decembra predstavilo svoje zgodbe in pogled na sistemske rešitve na področju vključenosti v družbo. Danes, v četrtek, 8. decembra, bosta spregovorila Alen Kobilica in Timotej Skledar iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Miza za vsakogar, kot so srečanja poimenovali, bo v prazničnih dneh opozarjala na družbeno vključevanje vseh skupin. Luka Gabrovšek, poslovni direktor družbe Mastercard Slovenija, ki dogodke organizira, je pojasnil, da so se za pogovore z ljudmi, ki se v vsakdanjem življenju srečujejo z marsikatero oviro, odločili zato, da se bodo lahko prav vsi družili in doživeli nepozabne trenutke v predprazničnem času. »Kot tehnološko podjetje smo namreč zelo dejavni pri vključevanju vseh, ki so odrinjeni na družbeni rob,« je pojasnil Gabrovšek.

»Še vedno nismo tako vključujoča družba, kot bi si želeli«

V prvi polovici decembra bodo pri Mizi za vsakogar v praznični vasici organizirali šest pogovorov z ljudmi, ki bodo predstavili težave, s katerimi se srečujejo zaradi svoje »drugačnosti«. Svojo zgodbo je 2. decembra že predstavil Gal Jakič, ki je od 13. leta, ko je doživel infarkt hrbtenjače, hrom. Nesreča mu ni vzela volje do življenja – dokončal je osnovno šolo in gimnazijo ter kot prvi invalid na vozičku postal redni študent na Fakulteti za šport. Kot edini predstavnik Slovenije nas je v letu 2014 zastopal v slalomu in veleslalomu na paraolimpijskih igrah v Sočiju v Rusiji. O ovirah s katerimi se srečujejo gibalno ovirani in senzorni invalidi je spregovorila tudi Mojca Vaupotič iz Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, kjer opozarjajo, da še vedno nismo tako vključujoča družba, kot bi si želeli.

Danes bosta svoji zgodbi predstavila Alen Kobilica in Timotej Skledar iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. 15. decembra bosta Maja Kuzma Ganič in Anton Petrič iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana predstavljala življenje oseb z okvaro sluha. 16. decembra bosta kot zadnja svoj pogled na vključenost oseb s cerebralno paralizo in posebnimi potrebami predstavila Klavdija Stare in David Geršak iz Zveze Sonček – Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije. »Ta miza nam bo omogočila odlične pogovore, saj bomo ustvarjali priložnosti za razumevanje in dialog in s tem možnost vključujoče družbe,« je o dogodkih povedal Aleš Petan, vodja marketinga v mastercardu.

Vrhunska kulinarika za vsakogar

Obiskovalci si lahko v praznični vasici na Trgu revolucije pred Križankami v Ljubljani do 17. decembra privoščijo poizkušanje jedi izbranih kuharskih mojstrov iz restavracij Atelje, Grič, Nonbiri Sushi in Hiša Polonka. Dobrote bodo vrhunski chefi stregli v uličnih hiškah. Organizacijo praznične vasice letos podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Turizem Ljubljana.