Nino Kaštrun stoji na zmagovalnem odru in drži priznanje in pokal za osvojeno prvo mesto na tekmovanju iz gastronomije oseb z oviranostmi. Ob njem stoji zmagovalka v kategoriji barmani. V zraku je polno zlatih konfetov. Okoli njega stojijo ljudje, ki ploskajo in se veselijo. Nad njimi visijo zastave Hrvaške, Danske in Portugalske. Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu
Nino Kaštrun stoji na zmagovalnem odru in drži priznanje in pokal za osvojeno prvo mesto na tekmovanju iz gastronomije oseb z oviranostmi. Ob njem stoji zmagovalka v kategoriji barmani. V zraku je polno zlatih konfetov. Okoli njega stojijo ljudje, ki ploskajo in se veselijo. Nad njimi visijo zastave Hrvaške, Danske in Portugalske. Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu

V Zagrebu je potekal finalni izbor prvega evropskega gastronomskega tekmovanja oseb z oviranostmi, imenovanega Kupidova žlica (Cupid's Spoon). V finalu se je pomerilo šest mladih kuharjev, med katerimi je veliki zmagovalec Nino Kaštrun iz Slovenije.

Nino Kaštrun ima na glavi kuharsko kapo, oblečen ima predpasnik in na rokah bele rokavice. V rokah drži bel krožnik z zmagovalno jedjo. Nosi korekcijska očala in se smehlja. Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu
Nino Kaštrun ima na glavi kuharsko kapo, oblečen ima predpasnik in na rokah bele rokavice. V rokah drži bel krožnik z zmagovalno jedjo. Nosi korekcijska očala in se smehlja. Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu

Evropsko tekmovanje mladih kuharjev in barmanov s posebnimi potrebami se je s finalnim tekmovanjem zaključilo v nedeljo, 8. oktobra v zagrebškem hotelu Puntijar. Kulinarično tekmovanje je potekalo v glavnih mestih vseh držav Evropske unije od februarja do avgusta 2023, zmagovalci iz posameznih držav pa so se v začetku oktobra pomerili na treh polfinalnih tekmovanjih. Za nagrado so se zmagovalci tekmovanja ta teden odpravili v Rim, kjer jih je pozdravil tudi papež Frančišek.

Slovenec premagal vso konkurenco

Vsak kuhar tekmovalec je pod vodstvom chefa Zlatka Sedlanića in drugih profesionalnih kuharjev pripravil eno jed in vsak barman po en koktajl za 6-hodno večerjo. Žirijo je najbolj pripričal Slovenec Nino Kaštrun, ki ima Downov sindrom. "V finalu sem pripravil svinjski file in krokete, čips iz pancete in omako iz hokaido buče. Vse skupaj sem okrasil z gorčičnim kaviarjem. Sestavine sem narezal sam, jih skuhal in zložil na krožnik. Hrano sem serviral skupaj s slovenskim veleposlanikom. Sem srečen in vesel, da sem zmagal," je po razglasitvi rezultatov povedal Kaštrun.

Zmagovalna jed Nina Kaštruna na belem krožniku. Na bučni omaki iz hokaido buče so postavljeni čips iz pancete, svinjski file in kroket. Na svinjskem fileju je kaviar iz gorčičnih semen. Foto: Robert Kaštrun
Zmagovalna jed Nina Kaštruna na belem krožniku. Na bučni omaki iz hokaido buče so postavljeni čips iz pancete, svinjski file in kroket. Na svinjskem fileju je kaviar iz gorčičnih semen. Foto: Robert Kaštrun

Spodbuda k večjemu zaposlovanju oseb s posebnimi potrebami

Gastronomsko tekmovanje je organizirala hrvaška nevladna organizacija Združenje za zaposlovanje najranljivejših skupin UNUO (Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju), s projektom pa so želeli opozoriti delodajalce na potencial oseb z oviranostmi. Z akcijo želijo spodbuditi zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami in dokazati, da lahko invalidi enakopravno sodelujejo v naši družbi in potrebujejo le priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti.

Ninu Kaštrunu za zmago čestita sotekmovalka. Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu
Ninu Kaštrunu za zmago čestita sotekmovalka. Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu

Maja Babič, direktorica Zavoda Brez ovir, preko katerega Nino koristi osebno asistenco, je zapisala: "Ninu iz vsega srca čestitamo za njegov trud in izražene kuharske spretnosti. Pomembno je, da tudi osebe z oviranostmi dobijo priložnosti in razvijajo svoja znanja, saj le tako skupaj ustvarjamo svet, ki temelji na raznolikosti in vključenosti. Izjemno ponosni smo, da je Ninu uspel tak podvig."

Zmagovalci in evropski prvaki tekmovanja Kupidova žlica 2023

Srebrno žlico na prvem evropskem kuharskem tekmovanju za osebe z oviranostmi 2023 je prejela predstavnica Luksemburga, Mireille Ehr, bronasto pa predstavnik Avstrije, Martin Manzl. V kategoriji barmani z oviranostmi je zlata žlica odšla v roke predstavnice Romunije, Ioane Margarete Iordachi, drugo mesto je zasedel predstavnik Ukrajine, Valentin Novosad tretje pa predstavnik Hrvaške, Đuro Horvat.