Na fotografiji je Trkaj med premiero himne Ta tempo na Facebooku. Foto: Osebni arhiv/Trkaj
Na fotografiji je Trkaj med premiero himne Ta tempo na Facebooku. Foto: Osebni arhiv/Trkaj

"S športniki invalidi sem se srečal večkrat in vsaka zgodba mi je dala nekaj navdiha. Po vsakem srečanju sem napisal nekaj besedila, na koncu pa smo, ko sem prišel v studio, vse besedilo zavrgli. In tako še drugič, tretjič. Šele pri peti verziji sem vedel, da je to tisto, kar sem iskal, da je to prava energija, ki jo hočem dati športnikom invalidom, njihovim navijačem in vsem ostalim," se nastajanja himne spominja Trkaj. Pesem, ki jo je pripravil v sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenskim paralimpijskim komitejem, so nameravali predstaviti pred paralimpijskimi igrami, ki naj bi potekale poleti v Tokiu. Kot je znano, so igre zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 prestavljene za leto dni.

Premiera na družbenih omrežjih

Zaradi ukrepov za omejitev širjenja epidemije koncertna predstavitev himne ni bila mogoča, zato se je Trkaj odločil, da skladbo prvič predstavi na družbenih omrežjih, na katerih se v zadnjih dneh in tednih zadržuje veliko ljudi. Premiero je v živo spremljalo kar 500 ljudi, v prvi uri pa si je besedilni videospot ogledalo še enkrat toliko gledalcev. Med njimi so bili tudi številni parašportniki, ki jim je himna prvenstveno namenjena. Ti so, kot je bilo razbrati iz množice komentarjev, nad himno izjemno navdušeni.

Za boljšo prepoznavnost parašporta

Trkaj je ob predstavitvi povedal, da je glavni cilj himne dvigniti prepoznavnost parašporta in zbuditi večje zanimanje za paralimpijske igre. "Pri nastajanju himne so mi bili v navdih športniki invalidi in preizkušnje, ki jih vsakodnevno premagujejo na svoji poti. Zdaj pa smo se v preizkušnji znašli vsi. Prav glasba nam lahko pomaga, da iz nje izidemo še močnejši. Naj vam prinese eksplozijo pozitivne energije, motivacije in samozavesti. Tudi v časih, ko moramo ostajati doma, naj drugačen teren ne bo izgovor, da odnehamo s športom," je ob predstavitvi himne povedal slovenski glasbenik.

Himno ponudili šolam in športnim organizacijam

Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju so se tudi odločili himno brezplačno ponuditi v uporabo na njihovih dogodkih vsem slovenskim športnim organizacijam in šolam. "Že ob prvem poslušanju himne smo vedeli, da ta skladba ne nagovarja zgolj parašportnikov, temveč vse, ki v življenju potrebujejo dodatno energijo za korak naprej. Z izbruhom pandemije covid-19 se nam je to še dodatno potrdilo. Trkaj nam s svojo glasbo pomaga, da tudi v težkih časih ne izgubimo motivacije, in nas spodbuja, da držimo tempo ne glede na vse,« je povedal predsednik Zveze ŠIS-SPK Damijan Lazar. Besedilni video »Ta tempo« je dostopen na Trkajevem kanalu YouTube, jeseni pa bo skladba dobila tudi uradni videospot, s katerim bomo skupaj odštevali do paralimpijskih in olimpijskih iger poleti 2021, so še povedali na Zvezi ŠIS-SPK.