Poleti se ljudje srečujemo na piknikih.
Pikniki so lahko
- v parku,
- na travniku ali
- v gozdu.
Na pikniku uživamo hrano in pijačo.
Pri tem moramo paziti na nekaj stvari.
Nakupovanje in ločevanje živil
Ko kupujemo hrano za piknik,
moramo ločiti surovo in pripravljeno hrano.
Damo jo v ločene zavoje.
Uporabimo različen pribor
za surovo in pripravljeno hrano.
Na primer:
- eno desko za zelenjavo,
- eno desko za že pripravljena živila,
- eno desko za meso.
Surova in že pripravljena živila režemo z različnimi noži.
Prenos hrane v hladilnih torbah
V hladilnih torbah prenašamo hrano,
ki mora biti shranjena na hladnem.
V hladilne torbe položimo hladilne blazinice.
Te blazinice nato več ur hladijo hrano in pijačo.
Hladilne torbe čim manj odpiramo,
da vanje ne pride topel zrak.
Hladilne torbe postavimo v tisti del avtomobila,
kjer je najhladneje.
V hladilnih torbah prenašamo
hitro pokvarljivo hrano
To je hrana,
ki se hitro pokvari.
Shranjevati jo moramo v zelo mrzlem okolju.
Tam, kjer je manj kot 5 stopinj Celzija.
Hitro se pokvarijo ribe in meso
Ko kupujemo hrano za piknik,
ribe in meso kupimo nazadnje.
Kupimo sveže ribe in meso.
Meso v kosu je uporabno dlje časa
od narezanega in že pakiranega mesa.
Pri že pakiranem mesu moramo biti pozorni
na natisnjeni rok trajanja na embalaži.
Sveže meso lahko zamrznemo.
Kako prepoznamo svežo ribo?
Ko v ribarnici kupujemo ribe,
moramo ugotoviti,
ali je riba sveža.
Sveža riba ima zelo značilen vonj.
Njene oči so izbočene in čvrste.
Oči so prozorne.
Škrge sveže ribe so svetlo rdeče in vlažne.
Površina sveže ribe je sijoča.
Luske ne odpadajo.
Odtajevanje mesa
Meso iz zamrzovalnika
postavimo v hladnilnik.
Iz hladilnika ga vzamemo,
preden se odpravimo na piknik.
Preden začnemo meso peči na žaru,
mora biti meso popolnoma odtajano.
Tako se bo lahko enakomerno zapeklo.
Ko prispemo na piknik
Hladilne torbe postavimo v senco.
Ne smejo stati na soncu.
Hladilne torbe naj bodo ves čas zaprte.
Peka mesa in rib na žaru
Meso in ribe je treba peči na dovolj visokih temperaturah.
Tako uničimo škodljive bakterije.
Bakterije lahko povzročijo bolezen in slabost.
Pazimo na ose
Poleti je v naravi veliko os.
Ko odpremo steklenico ali pločevinko s pijačo,
moramo paziti, da vanjo ne prileti osa.
Ko nehamo piti,
steklenico ali pločevinko zapremo.
Če v pijači plava osa,
nas lahko med pitjem piči v jezik.
To je lahko zelo nevarno.
Ob piku žuželke jezik močno oteče.
Nevaren je tudi pik ose na območju grla, nosu in oči.
V teh primerih je treba takoj poklicati 112.
V času koronavirusa moramo paziti tudi na
varnost ljudi na pikniku
Ohranjati moramo varnostno razdaljo
in upoštevati vse zaščitne ukrepe.
Besedilo je delni povzetek smernic NIJZ.