Klinčki, cimet, muškatni orešček in ingver
so tradicionalne praznične začimbe.
Te začimbe povezujemo s hladnejšim delom leta.
Najbolj z decembrom.
Začimbe uporabljamo v slaščicah in napitkih.
Izvirajo iz tistih delov sveta,
kjer božič ni tradicionalni praznik.
Pa tudi take zime kot pri nas ni tam.
Kako so torej te začimbe postale
tradicionalna praznična sestavina?
Odgovor je zelo preprost.
Še pred nekaj stoletji so bile v Evropi
te začimbe zelo redke.
Uporabljali so jih le najbolj bogati ljudje.
Za najpomembnejše verske obrede.
Te redke začimbe so uporabljali tudi za božič.
Začimbe so uporabljali v jedeh,
kozmetiki in za zdravljenje.
Najbolj dišeč je cimet
Cimet je pravzaprav posušeno notranje lubje
drevesa cimetovca.
Izvira iz Šrilanke.
Cimet je obvezna sestavina priljubljenih medenjakov.
Pa tudi kuhanega vina, groga in kompota.
Klinčki so sušeni cvetni popki
Izvirajo iz Indonezije in Madagaskarja.
Klinčki se med kuhanjem ne zmehčajo.
Klinčki zelo lepo dišijo.
Muškatni orešček pridelujejo
iz drevesa muškatovca
Izvira iz jugovzhodne Azije.
Plodovi so podobni marelicam.
V notranjosti je seme.
To seme je muškatni orešček.
Ingver je zelo zdrav
Ingver je korenika in ne plod rastline.
Je ena najdlje poznanih začimb.
Izvira iz jugovzhodne Azije.
Uporablja se ga proti prehladu.
Recept za praznični čaj
Za 2 osebi potrebujemo:
- 1 žlico črnega čaja,
- ščep decembrskih začimb
(kardamomov strok, kos cimetove palčke in košček ingverja),
- med,
- 1 deciliter sladke smetane,
- ščepec cimeta in kardamoma v prahu.
Priprava je opisana v 2 točkah.
1. V lončku zavremo 2 decilitra vode.
Dodamo črn čaj in decembrske začimbe.
Čaj naj vre 1 minuto.
Čaj odcedimo.
Dodamo med in rahlo ohladimo.
2. Medtem nežno stepemo sladko smetano.
Z žlico jo razporedimo na čaj.
Čez posujemo malo cimeta
in kardamoma v prahu.