Danes se po vsem svetu spomnimo
na pomembnost jabolk.
Praznovanje svetovnega dne jabolk
je predlagala britanska organizacija Common Ground
To je predlagala leta 1990.
Jabolko spada med pečkato sadje
To pomeni,
da ima jabolko v sredini pečke.
Pečkam rečemo tudi koščice.
Jabolka so lahko
rdeče, zelene ali rumene barve.
Jabolka so sladkega ali kislega okusa.
Sveža jabolka lahko jemo skozi vse leto.
Poznamo veliko vrst jabolk
Različne vrste jabolk zorijo v različnih mesecih.
Jabolka zorijo od julija do oktobra.
Nekaj vrst jabolk:
- beličnik,
- jonagold,
- zlati delišes,
- ajdared.
Jabolka rastejo na jablani
Jablana je drevo.
Jablano lahko napadejo
različne bolezni in škodljivci.
To so na primer
- jablanova plesen,
- sadna gniloba,
- jabolčni zavijač.
Zaradi bolezni in škodljivcev,
je lahko manj jabolk.
Ali pa so jabolka poškodovana.
Jablana izvira iz južne Sibirije in Azije
Drevo je lahko visoko do 12 metrov.
Krošnja ima veliko vej.
Drevo cveti od aprila do maja.
Jabolko je zelo priljubljen sadež
Ljudje pojemo zelo veliko jabolk.
Jabolka so zelo zdrava.
Jabolka pomagajo pri
različnih zdravstvenih težavah.
Pomagajo pri
- zdravljenju krvnih bolezni,
- revmatizmu,
- živčnem glavobolu
in še pri drugih stvareh.
Iz jabolk lahko naredimo veliko stvari
Iz jabolk lahko naredimo slaščice.
Na primer:
- jabolčni štrudelj,
- jabolčno pito.
Jabolka lahko sušimo.
Narezana jabolka na poseben način posušimo.
Tako dobimo suhe krhlje.
Iz jabolk lahko naredimo jabolčni kis.
Kis uporabimo na solati.
Naredimo lahko tudi
jabolčno marmelado ali jabolčni sok.
Recept za jabolčni čips
Potrebujete 2 jabolki.
Jabolki operemo in osušimo.
Narežemo ju na zelo tanke rezine.
Na pekač postavimo papir za peko.
Narezana jabolka zložimo na pekač.
Pečico segrejemo na 140 stopinj Celzija.
Pekač z jabolki potisnemo v pečico.
Pečemo od 40 do 60 minut.
Ko se rob rezin začne zvijati,
rezine obrnemo.
Rezine so pripravljene,
ko so podobne čipsu.
Počakamo, da se rezine ohladijo.