Suši med dvema paličicama. Foto: Pexels
Suši med dvema paličicama. Foto: Pexels

V zadnjem času je postal suši
zelo priljubljena hrana po vsem svetu.

Zato praznujemo svetovni dan sušija.
Svetovni dan sušija praznujemo 18. junija.
Praznik sušija praznujemo vsako leto.

Svetovni dan sušija je namenjen ozaveščanju
o zgodovini in pravilni pripravi sušija.

Svetovni dan sušija so prvič razglasili leta 2009.
To je bilo pred 13 leti.

Ideja za svetovni dan sušija se je razvila na Facebooku.
Facebook je družbeno omrežje na spletu.

Kaj je suši?

Suši je tradicionalna japonska jed.

Japonska je otoška država v Aziji.

Suši je narejen iz:
- riža,
- surove ribe,
- morskih sadežev,
- alg,
- zelenjave.

Glavna sestavina za pripravo sušija
je lepljiv kuhan riž.
Riž je zmešan z riževim kisom, soljo in sladkorjem.

Rižu nato dodamo druge sestavine.
Na primer:
- alge,
- surove ribe,
- zelenjavo.

Namesto zelenjave lahko dodamo tropsko sadje.
Namesto ribe nekateri ljudje dodajo morske sadeže.

Poznamo različne vrste sušija

Sušiji se razlikuje glede na sestavine,
ki jih dodamo rižu.

Vsem vrstam sušija je skupen samo riž.
Sestavine, ki jih dodamo rižu,
pa so lahko različne.

Suši dobi ime po sestavinah,
ki jih dodamo rižu.

Najbolj poznan suši je zavit suši.
Imenuje se maki.

Maki je običajno zavit v morsko algo.
V sredini je nadev iz različnih sestavin.
Okoli nadeva pa je plast riža.

Makiji so različnih velikosti.
Vsebujejo lahko različno število nadevov iz različnih sestavin.

Zelo priljubljena vrsta sušija je nigiri.
Nigiri je ročno oblikovan pravokotnik iz riža
z rezino surove ribe na vrhu.

Za pripravo nigirija se najpogosteje
uporabljata tuna in losos.

Kako praznujemo svetovni dan sušija?

Suši. Foto: Pexels
Suši. Foto: Pexels

Svetovni dan sušija lahko obeležimo na različne načine.

Veliko ljudi se na ta dan odpravi
v japonske ali azijske restavracije.
Privoščijo si suši,
ki ga pripravijo mojstri japonske kuhinje.

Nekateri ljudje ne marajo sušija.
Ali ga sploh ne želijo poskusiti.
Odvračajo jih predvsem surove ribe.
In morski sadeži.

Zato se veliko ljubiteljev sušija odloči,
da bodo na svetovni dan sušija
prijateljem približali to japonsko jed.

Prijateljem pogosto postrežejo vegetarijanski suši.
Vegetarijanski suši ne vsebuje surovih rib in morskih sadežev.
Priljubljen je suši z avokadom, kumarico ali tofujem.

Tofu je siru podobna jed iz sojinega mleka.
Tofu je značilen za azijsko kuhinjo.

Mnogi ljubitelji sušija pa se na ta dan
odločijo za poseben kuharski podvig.
Suši naredijo kar doma.

Za pripravo dobrega sušija potrebujemo
kar nekaj znanja in spretnosti.
Pomembna sta predvsem pravilna priprava riža.
In izbira kakovostnega kosa ribe.

Kaj potrebujemo za pripravo sušija?

Da se boste lahko tudi vi preizkusili v pripravi sušija,
objavljamo recept za pripravo zavitega sušija.

Za pripravo zavitega sušija za 4 osebe potrebujemo:
- 4 nori alge,
- 1,5 skodelice riža za suši,
- 300 gramov sveže ribe (tuna ali losos),
- 1 korenček,
- 1 kumaro,
- 115 mililitrov riževega kisa,
- 1 žlico sladkorja,
- 0,5 žličke soli.

Kako pripravimo suši?

1. Skuhamo riž.

Riž pred kuhanjem spiramo s tekočo vodo.
Opran riž stresemo v lonec.
Dodamo vodo.
Kuhamo na močnem ognju,
dokler voda ne zavre.

Ko voda zavre,
zmanjšamo ogenj.
Kuhamo še 8 minut.
Oziroma dokler se riž ne zmehča.
Med kuhanjem riž dobro premešamo.

2. Rižu dodamo začimbe.

Kuhan riž predevamo v skledo.
V kozici segrejemo rižev kis, sladkor in sol.
Mešamo toliko časa,
da se sol in sladkor raztopita.

Nato riž prelijemo s segretim riževim kisom.
Dobro premešamo.
Pustimo,
da se riž ohladi na sobno temperaturo.

3. Narežemo ribo in zelenjavo.

Operemo in olupimo zelenjavo.
Korenček narežemo na daljše kvadratne palčke.
Kumaro razrežemo na polovico.
Odstranimo semena.
Nato tudi kumaro razrežemo na daljše kvadratne palčke.

Operemo tudi ribo.
Ribo narežemo na pol centimetra debele trakove.

4. Suši zavijemo v nori algo.

Riž damo v nori algo. Foto: Pexels
Riž damo v nori algo. Foto: Pexels

Na delovni površini razgrnemo bambusovo podlago za zavijanje sušija.

Na podlago položimo nori algo.

Nori alga je vrsta morske alge,
ki se uporablja za zavijanje sušija.
Nori alga ima grobo in gladko stran.

Algo položimo tako,
da je groba stran obrnjena navzgor.

Roke si navlažimo z vodo,
da bomo lažje zavijali suši.
Iz sklede z roko zajamemo riž.

Riž enakomerno razporedimo po algi.
Pazimo,
da ostane zgornji rob alge prazen.

Na sredino riža razporedimo trakove ribe.
Nato dodamo še palčke korenčka in kumare.

Suši začnemo zvijati na spodnjem robu.
S prsti potisnemo spodnji rob ob riž.
In oblikujemo tesno rolo.
Rolo s pomočjo podlage zvijemo do konca.
S prsti rolo še enkrat učvrstimo.

Zavijanje sušija. Foto: Pexels
Zavijanje sušija. Foto: Pexels

5. Suši nazadnje še narežemo.

Tesno zvit suši preložimo na leseno desko za rezanje.

Vzamemo oster nož.
Nož pomočimo v hladno vodo.

Z nožem razrežemo suši.
Narežemo tako velike kose,
da jih lahko pojemo z enim grižljajem.

Postopek zavijanja ponavljamo toliko časa,
dokler ne porabimo vseh sestavin.