Praznik dela praznujemo 1. maja.
Praznik dela praznujejo tudi v drugih državah.
V Sloveniji smo 1. in 2. maja prosti.
Zaposlenim ni treba v službo,
šolarji pa imajo počitnice.
V tem času ljudje pogosto pripravijo piknik.
Na piknikih se običajno peče meso.
Vsi ljudje pa ne jedo mesa.
Rečemo jim vegetarijanci.
Pripravili smo nekaj receptov za vegetarijanski piknik.
Nabodala s paradižnikom in mocarelo
Potrebujemo:
- 200 gramov češnjevega paradižnika,
- 300 gramov mocarele,
- svežo baziliko,
- kratka nabodala ali zobotrebec.
Postopek je opisan v 2. točkah.
1. Češnjeve paradižnike operemo in razrežemo na pol.
Mocarelo dobro odcedimo in razrežemo na pol.
2. Na nabodalo ali zobotrebec
najprej nabodemo polovico paradižnika.
Nato nabodemo list bazilike.
Dodamo polovico mocarele.
Postopek ponavljamo, dokler
nam ne zmanjka prostora na nabodalu.
Zelenjavna nabodala s tofujem
Potrebujemo:
- 250 gramov tofuja,
- 2 bučki,
- 2 rdeči papriki,
- pest šampinjonov,
- česen v prahu in provansalska zelišča,
- sol in poper,
- 4 žlice olivnega olja,
- sončnično olje in nabodala.
Priprava je opisana v 4. točkah.
1. Bučki in papriki operemo.
Narežemo na večje kose.
Šampinjone operemo.
Tofu narežemo na kocke.
2. V posodo nalijemo olivno olje.
Po okusu primešamo česen, zelišča,
sol in poper.
3. Koščke zelenjave in tofuja
mešano natikamo na nabodala.
Napolnjeno nabodalo pomakamo v začinjeno olje.
4. Na žaru segrejemo sončnično olje.
Nabodala pečemo približno 10 minut.
Vmes jih obračamo in lahko še namažemo z oljem.
Testeninska solata
Potrebujemo:
- 250 gramov testenin,
- 200 gramov češnjevih paradižnikov,
- 2 stebli mlade čebule,
- 1 velik avokado,
- 1 pest oliv,
- 250 gramov koruze,
- 150 gramov feta sira,
- sol, poper in olivno olje
Postopek je opisan v 2. točkah.
1. Testenine skuhamo, kakor piše na embalaži.
Morajo se ohladiti.
Zelenjavo operemo in narežemo na manjše kose.
2. Testenine stresemo v skledo.
Dodamo na koščke narezano zelenjavo.
Po okusu dodamo sol, poper in olivno olje.
Dodamo še nadrobljen feta sir.
Vse skupaj premešamo.
Burger s polpetom iz rdeče pese in fižola
Potrebujemo:
- kruh bombeta za burger,
- 1 gomolj rdeče pese,
- 1 pločevinko rdečega fižola,
- 1 pest lanenih semen,
- sol, poper in česen v prahu,
- kečap ali majonezo,
- zeleno solato,
- rezine sira.
Postopek je opisan v 3. točkah.
1. Rdečo peso olupimo.
V slani vodi jo skuhamo do mehkega.
Lanena semena namočimo v deciliter vroče vode.
Nastati mora sluz.
2. Fižol odcedimo in ga zmiksamo v kašo.
Primešamo kuhano rdečo peso,
lanena semena, česen v prahu, sol in poper.
Sestavine dobro pregnetemo,
da dobimo maso.
Oblikujemo polpet,
ki ga počasi spečemo v ponvi na nizkem ognju.
Na vsaki strani pečemo 5 minut.
3. Bombeto narežemo na pol.
Na spodnjo polovico bombete
namažemo majonezo ali kečap.
Dodamo pečeno polpeto.
Na vrh polpete dodamo rezino sira in list zelene solate.
Na vrh položimo drugi del bombete.