Fokača je italijanska jed.
Pravilno v italijanščini zapišemo focaccia.
Fokačo je znana italijanska jed.
Podobna je kruhu,
na katerega lahko damo različne dodatke.
Na fokačolahko damo:
- rožmarin in olivno olje,
- olive in grobo sol,
- koščke slanine, sir in
še mnogo drugih dodatkov.
Fokača mora imeti zlato zapečeno
in hrustljavo skorjo.
Pomladna fokača
Spomladi lahko v naravi naberemo
veliko užitnih rastlih.
Zato lahko pripravimo fokačo,
na kateri bodo rastline iz travnika.
Za 6 oseb potrebujemo:
- 500 gramov moke,
- 3 decilitre mlačne vode,
- 1 vrečko suhega kvasa,
- 1 žličko soli,
- olivno olje.
Potrebujemo še svežo zelenjavo,
vejice začimb in razna semena.
To bomo uporabili za dekoracijo fokače.
Uporabimo lahko tudi češnjev paradižnik,
por, čebulo ali papriko.
Na travnikih lahko naberemo cvetove in liste regrata.
Pa tudi cvetove marjetic, čemaž, koprivo,
cvetove vijolice ali trobentice.
Uporabimo lahko rožmarin, drobnjak, peteršilj.
Pa tudi lanena, sončnična ali bučna semena.
Stvari za dekoracijo si izberemo po svojih željah.
Priprava je opisana v 7. točkah.
1. Zmešamo moko, mlačno vodo,
kvas, sol in 1 žlico olivnega olja.
Zamesimo gladko testo.
Testo naj bo malo bolj mehko.
2. Testo damo v posodo in pokrijemo.
Pustimo, da testo vzhaja.
Nastati mora dvojna količina testa.
3. Vzhajano testo razdelimo na manjše kose.
Vsak kos z dlanjo raztegnemo na naoljenem pekaču.
Počakamo 10 minut, da testo počiva.
4. Medtem pripravimo zelenjavo, začimbe in semena.
Če je potrebno operemo in narežemo
na manjše kose.
5. Razvlečeno testo še malo naoljimo.
Z vrhovi prstov naredimo v testu vdolbinice.
Testo še malo raztegnemo.
6. Na testo polagamo zelenjavo,
zelišča in semena.
Polagamo kot nam paše.
Zelenjavo, zelišča in semena polagamo tako,
kakor da bi risali.
Lahko naredimo obliko rož, sonca ali metulja.
Na fokači lahko nastane pisan travnik.
7. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija.
Fokačo pečemo 15 minut.