V Sloveniji 1. in 2. maja praznujemo praznik dela.
Praznik dela praznujejo tudi drugod po svetu.
V Sloveniji sta 1. in 2. maj dela prosta dneva.
Na dela proste dni odrasli ne delajo.
Otroci pa nimajo pouka.
V tem pomladanskem času se začenja sezona piknikov.
Juhe in enolončnice
pa na našem jedilniku
zamenjajo jedi z žara.
Na piknikih so ena najbolj priljubljenih jedi čevapčiči.
Čevapčiči so mali sočni mesni svaljki iz mletega mesa.
Spečemo jih na žaru.
Po navadi jih postrežemo s:
- kruhom ali lepinjo,
- svežo nasekljano čebulo,
- mladim svežim sirom,
- kajmakom,
- ajvarjem.
Lepinja je mehek ploščat pekovski izdelek,
ki je odlična priloga čevapčičem.
Je okrogle oblike.
Kajmak je mlečni izdelek iz kravje ali ovčje smetane.
Ajvar je pekoča omaka iz pečenih paprik, jajčevcev, česna in feferonov.
Kakšne vrste čevapčičev poznamo?
Čevapčiče lahko naredimo iz različnih vrst mesa.
Lahko izberemo samo 1 vrsto mesa.
Čevapčiče lahko naredimo iz:
- svinjine,
- govedine,
- jagnjetine.
Ali pa uporabimo 2 različni vrsti mesa.
Na primer:
- govedino in teletino,
- govedino in svinjino,
- govedino in jagnjetino.
Izbira mesa se razlikuje od države do države.
V Srbiji čevapčiče naredijo iz svinjine.
Ali svinjine in govedine.
V Bosni in Hercegovini ljudje v večini sledijo islamski veri.
Islamska vera prepoveduje jesti svinjsko meso.
Zato v Bosni in Hercegovini čevapčiče
pripravljajo iz govedine ali jagnjetine.
Zelo pogosto pa uporabijo kar mešanico
obeh vrst mesa.
Čevapčiče pripravljajo tudi v Grčiji.
Tam čevapčiče pripravijo iz jagnjetine.
Od kod izhajajo čevapčiči?
Čevapčiči so znani po vsem balkanskem polotoku.
Na balkanskem polotoku so:
Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina.
In tako naprej.
Čevapčiči so orientalska jed.
Orientalske jedi prihajajo iz držav vzhodne Azije.
Čevapčiče so na Balkan verjetno prinesli Turki.
Turki so v vojaških pohodih želeli osvojiti
ozemlje na balkanskem polotoku.
Kaj potrebujemo za pripravo čevapčičev?
Za 4 osebe potrebujemo naslednje sestavine:
1 kilogram mletega govejega mesa,
2 žlički soli,
1 žlička črnega popra,
1 strok česna,
100 mililitrov hladne mineralne vode.
Kako pripravimo čevapčiče?
1.
Meso stresemo v posodo.
Solimo in popramo.
Sesekljamo strok česna.
In ga dodamo zmesi mesa.
Prilijemo mineralno vodo.
Nato pa zmes dobro pregnetemo.
Gnetemo toliko časa,
da nastane enotna zmes.
2.
Iz mase izoblikujemo za 1 palec debele
in 5 cm dolge svaljke.
3.
Čevapčiče položimo na žar.
Pečemo jih na zmerni temperaturi.
Čevapčiče med peko ves čas obračamo.
Opečemo jih enakomerno z vseh strani.
Čevapčiči morajo biti zunaj rjavi in zapečeni.
Znotraj pa še rožnati in sočni.
4.
Čevapčiče postrežemo z mlado čebulo,
ajvarjem in zeleno solato.
Zeleno solato začinimo
z balzamičnim kisom, oljčnim oljem in soljo.
Kako pripravimo žar?
Zakurimo ogenj.
Dodamo oglje.
Počakamo,
da se oglje razžari.
Kaj potrebujemo za pripravo lepinj?
700 gramov moke,
1 deciliter jogurta,
400 decilitre mlačne vode,
1 žlička sladkorja,
pol kocke kvasa,
1 žlička soli.
Kako pripravimo lepinje?
1.
V skledo presejemo moko.
Na sredini naredimo jamico,
v katero nadrobimo kvas.
Moko okoli jamice posujemo s soljo.
V jamico dodamo še:
sladkor, žlico olja, jogurt in vodo.
Sestavine v jamici dobro premešamo.
Zmes pustimo vzhajati 10-15 minut.
2.
Vzamemo električni mešalnik s spiralnimi ročkami.
Vse sestavine zgnetemo v enotno maso brez grudic,
tako da bo testo skoraj tekoče.
Testo pustimo vzhajati na toplem 1 uro.
3.
Testo razdelimo na 6 manjših delov.
Dele oblikujemo v kroglice.
Kroglice pokrite pustite počivati 10 minut.
Nato kroglice z rokami oblikujemo v lepinje.
4.
Pečico prižgemo na 250 stopinj.
Pekač obložimo s papirjem za peko.
Lepinje položimo na pekač.
Premažemo jih z mešanico olja in vode.
Pekač potisnemo v hladno pečico,
da lahko testo še malo vzhaja.
Lepinje pečemo 30 minut.
Nekateri lepinje pokrijejo s kuhinjsko krpo,
da se med peko ne izsušijo.
5.
Pečene lepinje vzamemo iz pečice.
Ovijemo jih v krpo,
da ostanejo mehke.
Postrežemo še tople.