Čemaž je zdrava rastlina.
Ima dolgo steblo.
In 2 dolga zelena lista.
Listi in steblo zrastejo
10 do 40 centimetrov visoko.
V zemlji ima belo čebulico.
Kadar cveti ima bele cvetove.
Čemaž cveti maja in junija.
Cvetovi so zvezdaste oblike.
Čemaž raste v vlažnih listnatih gozdovih.
Čemaž najlažje prepoznamo po vonju
Čemaž močno diši po česnu.
To je zelo pomembno vedeti.
Sploh če čemaž nabiramo samo.
Čemaž je podoben 2 zelo strupenima rastlinama:
- šmarnici in
- podlesku.
Vendar šmarnica in podlesek ne dišita po česnu.
Rastline so si podobne predvsem po listih.
Razlikujejo pa se v vonju.
In cvetovih.
Čemaž v prehrani
Čemaž je užiten.
Ampak ga ne smemo uživati preveč.
V prehrani lahko uporabljamo
liste, čebulice, cvetove in plodove.
Pripravimo lahko čemaževo juho.
Lahko pa ga uživamo surovega.
Pripravimo lahko čemažev namaz.
Ali pa čemaž vmešamo v solato.
Čemaž je naravno zdravilo
Zdravilne učinke čemaža so poznali
že stari Rimljani.
Uporabljali so ga še raje kot česen.
Čemaž je še bolj zdravilen kot česen.
Zato je tudi vedno bolj priljubljen v prehrani.
Čemaž spodbuja delovanje žlez in krvnega obtoka.
Čisti celotno prebavno pot in dihalne poti.
Pospešuje tudi celjenje ran.
Spodbuja tudi čiščenje kože.
Čemaž poznamo tudi pod imenom medvedji česen
Čemaž je rastlina,
ki jo iščejo medvedi po zimskem spanju.
Čemaž medvedom pomaga,
da se njihovo telo prečisti.
Čemaž iz telesa pomaga odstraniti škodljive snovi.
In poživi medvedje telo.
Prav tako deluje tudi na človeka.
Recept: Kremna čemaževa juha s krompirjem
Čemaževo juho lahko pripravimo hitro.
Za 4 osebe potrebujemo:
· 3 žlice olivnega olja,
· 1 srednje velika čebula,
· 2 srednje velika krompirja,
· 800 mililitrov zelenjavne jušne osnove,
· 1 šopek svežih čemaževih listov,
· 2 ščepca soli,
· 1 ščepec sveže mletega popra,
· 4 žlic kisle smetane.
Kako pripravimo čemaževo juho?
Olupimo in sesekljamo čebulo.
Krompir narežemo na manjše kose.
V loncu segrejemo dve žlici olja.
Na olju prepražimo sesekljano čebulo.
Dodamo narezan krompir.
Vse skupaj pražimo 1 do 2 minuti.
Medtem mešamo.
Prilijemo jušno osnovo.
Nato lonec delno pokrijemo.
Kuhamo tako dolgo,
da se krompir zmehča.
Čemaževe liste očistimo, operemo in sesekljamo.
Ko je krompir kuhan,
jih dodamo v lonec.
Pustimo,
da se kuhajo 5 minut.
Lonec odstavimo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom.
Nato lonec ponovno pristavimo na kuhalnik.
V juho vmešamo eno žlico olivnega olja.
Po okusu jo začinimo s soljo in poprom.
Zavremo ter odstavimo.
Juho serviramo v globoke krožnike.
Ali v jušne skodelice.
Juho lahko po želji okrasimo s kislo smetano.
Postrežemo toplo.