Bezgov cvet. Foto: Pixabay
Bezgov cvet. Foto: Pixabay

Obstaja okoli 30 različnih vrst bezga

Bezeg je grm oziroma nižje drevo.
Raste na jasah in na robu gozda.
Ima velike, rumenkasto bele cvetove.
Cvetovi močno dišijo.
Bezeg cveti maja in junija.

Bezeg ima veliko zdravilnih lastnosti

Bezeg pomaga proti:
- sladkorni bolezni,
- senenem nahodu,
- vročini,
- prehladu.
Prav tako čisti kri.

Sveži bezgovi cvetovi se uporabljajo
za pripravo sokov in hrane.

Bezgov sirup v kozarcu za vlaganje z limono. Foto: Pixabay
Bezgov sirup v kozarcu za vlaganje z limono. Foto: Pixabay

Kako pripravimo bezgov sirup?

Najprej moramo nabrati bezgove cvetove.
Bezgove cvetove ne nabiramo
ob glavnih cestah.
Ti cvetovi so umazani.
Raje jih naberemo nekje v naravi.

Za pripravo bezgovega sirupa
potrebujemo nekaj dni.

Za bezgov sirup potrebujemo:
- 30 bezgovih cvetov,
- 1 limono,
- 1 liter vode,
- 1 kilogram sladkorja,
- 20 gramov citronske kisline,
- velike kozarce za vlaganje.

Priprava je opisana v 5. točkah.

1. Limono operemo in narežemo na rezine.
Bezgove cvetove pregledamo,
da ni vmes kakšnih živali.

2. V kozarec za vlaganje
natlačimo čim več bezgovih cvetov.
V kozarec do roba nalijemo vodo.
Na cvetove položimo rezine limone.
Kozarec zapremo.
Za 24 ur ga postavimo na toplo.
Najbolje na sonce.
Če nam ostane še cvetov,
isto naredimo v ostalih kozarcih.

3. Naslednji dan tekočino
precedimo čez cedilo v večjo skledo.
Cvetove dobro ožamemo.
V skledo dodamo sladkor in citronsko kislino.
Dobro premešamo,
da se sladkor nekoliko raztopi.
Tekočino prelijemo nazaj v kozarec.

4. Kozarec za 3 dni postavimo na sonce.
Vmes lahko tekočino večkrat premešamo.

5. Sirup prelijemo v čiste steklenice.
Sirup zmešamo z vodo in pijemo.

Ocvrti bezgovi cvetovi

Tudi za ta recept
že prej naberemo bezgove cvetove.

Potrebujemo:
- 16 bezgovih cvetov,
- 2 jajci,
- 250 gramov gladke moke,
- 2 decilitra belega vina,
- 1 deciliter olja,
- 10 gramov sladkorja,
- 1 ščepec soli.

Priprava je opisana v 4. točkah.

1. Rumenjake ločimo od beljakov.
V skledo presejemo moko.
Dodamo vino, olje, rumenjake, sladkor in sol.
Z metlico zmešamo v gladko testo.
Testo pri miru pustimo 30 minut.

2. Očistimo bezgove cvetove.
Nato beljake stepemo v trd sneg.
Vmešamo ga v testo.

3. V globoki ponvi segrejemo olje.
Vsak bezgov cvet posebej
pomočimo v testo in položimo v ponev.
Cvremo ga približno 5 minut.
Vmes ga obrnemo.
Cvet mora biti zlato rumene barve.
To ponovimo z vsemi cvetovi.
Cvetove odlagamo na papirnate brisače.
Brisača bo vpila odvečno maščobo.

Dober tek!