Jeseni in pozimi pogosto pečemo štrudelj.
Običajno ga naredimo z jabolki.
Pripravili smo recept za božični štrudelj.
Tokrat je pripravljen nekoliko drugače.
Štrudlju pravilno rečemo jabolčni zavitek.
Božični štrudelj
Naštete so sestavine za testo, nadev in premaz.
Za testo potrebujemo:
- 300 gramov moke,
- nekaj več kot 1 deciliter mlačne vode,
- 2 žlici kisa,
- ščepec soli.
Za nadev potrebujemo:
- 1,5 kilograma jabolk,
- 5 žlic drobtin,
- 1 vaniljev sladkor,
- 1 ali 2 žlički mletega cimeta,
- 1 žličko mletega ingverja,
- 1 žličko mletega kardamoma in
- 1 žličko mletih klinčkov.
Za premaz potrebujemo:
- 75 gramov masla,
- 2 decilitra mleka,
- 1 jajce,
- 1 vaniljev sladkor,
- 2 žlici sladkorja.
Pripravimo si še:
- sladkor v prahu,
- malo olja,
- malo moke in
- papir za peko.
Priprava je opisana v 7. točkah.
1. Vse sestavine za testo stresemo v skledo in zmešamo.
Gnetemo 10 ali 15 minut.
Testo mora postati gladko.
Testo oblikujemo v hlebček.
Premažemo ga z oljem.
Hlebček postavimo v posodo,
ki jo pokrijemo.
Pustimo na sobni temperaturi vsaj 1 uro.
2. Jabolka operemo in narežemo na 4 kose.
Odstranimo peške.
Krhlje po dolgem narežemo na 3 dele.
Nato vsak krhelj prerežemo še na manjše kose.
Jabolka premešamo z drobtinami,
vaniljevim sladkorjem, cimetom,
kardamomom, ingverjem in klinčki.
3. Mizo pomokamo.
Testo položimo na mizo in ga razvaljamo zelo na tanko.
Debelejše robove odrežemo.
Maslo raztopimo in premažemo testo.
Uporabimo samo polovico masla.
4. Na spodnji del testa razporedimo jabolčni nadev.
Nadev naj bo tako razmazan
kot bo dolg in širok štrudelj.
Najprej prepognemo levo in desno stran testa.
Nato prepognemo še krajši del testa.
Nadaljujemo in zavijemo celo testo.
5. V pekač damo peki papir.
Štrudelj damo v pekač.
Z maslom premažemo testo.
Uporabimo samo polovico masla,
ki nam je še ostalo.
6. Pečemo 50 minut na 180 stopinj Celzija.
Ko je štrudelj pečen,
ga z ostankom masla še enkrat premažemo.
7. Štrudelj naj se nekoliko ohladi.
Posujemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!