Palčki cimeta in mleti cimet. Foto: Pixabay
Palčki cimeta in mleti cimet. Foto: Pixabay

Cimet pridobivajo iz cimetovega drevesa.
Kot začimba se uporablja posušena tanka notranja plast skorje.
Cimet izgleda kot paličica.
Cimetove palčke so pravzaprav
notranji deli veje.

Cimet je ena od najstarejših začimb

Domneva se, da so cimet na Kitajskem uporabljali
že pred 5 tisoč leti.
V preteklosti je bil cimet v Evropi zelo draga začimba.
V Evropo so ga prinašali arabski trgovci.

Cimet je prvotno rastel v Indiji,
na Šrilanki, na Kitajskem, v Bangladešu in Mjanmaru.

Cimet je zelo zdravilen,
vendar ne smemo pretiravati z uporabo

Cimet se uporablja pri okužbah sečil in prebavil.
Pomaga pri krepitvi imunskega sistema.
Uporabljamo ga pri želodčnih težavah.
Znižuje krvni tlak.

Ločimo cejlonski in kitajski cimet

Obe vrsti lahko uživamo.
Vendar je cejlonski cimet bolj zdrav.
Kitajskega cimeta ne smemo uživati v velikih količinah.

Cimet se uporablja za slane in sladke jedi.
Pa tudi razne napitke.

Napitek iz cimeta. Foto: Pixabay
Napitek iz cimeta. Foto: Pixabay

Napitek iz cimeta

Potrebujemo:
- 1 čajno žličko cimeta,
- sok polovice limone,
- 1 žlico medu,
- kozarec tople vode.

Priprava je opisana v 1 koraku.
1. V kozarec damo cimet, limonin sok in med.
Dobro premešamo,
da nastane pasta.
Dodamo toplo vodo in dobro premešamo.
Spijemo toplo tekočino.

Piškoti. Foto: Pixabay
Piškoti. Foto: Pixabay

Cimetovi piškoti

Potrebujemo:
- 300 gramov moke,
- 120 gramov sladkorja,
- pol žličke pecilnega praška,
- 200 gramov zmehčanega masla,
- 2 rumenjaka,
- 2 žlici kisle smetane,
- 1 žličko cimeta,
- pol žličke naribane limonine lupine.

Postopek je opisan v 5. korakih.

1. V skledi z električnim mešalnikom
zmešamo maslo in sladkor.
Nastati mora penasta zmes.
Dodamo še 2 rumenjaka,
kislo smetano in limonino lupino.
Vse skupaj dobro zmešamo.

2. V drugo skledo presejemo moko,
pecilni prašek in cimet.
Vse dobro premešamo.

3. Masi iz masla počasi dodajamo moko.
Mešamo z metlico.
Nastati mora testo brez grudic.
Testo pokrijemo in pustimo 30 minut.

4. Pomokamo mizo ali pult.
Na pultu razvaljamo testo na 3 milimetre debelo.
Z modelčki izrežemo poljubno obliko.

5. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Na pekač položimo peki papir.
Nanj položimo piškote.
Piškote pečemo od 12 do 15 minut.
Morajo se zlato rjavo zapeči.