Oranžna buča za pripravo jedi. Foto: Pixabay
Oranžna buča za pripravo jedi. Foto: Pixabay

Buče so zelo priljubljene.
Rastejo jeseni.
So različnih oblik in barv.
Buče so tudi zelo zdrave.
Pomagajo pri:
- vnetju ledvic,
- revmatizmu,
- vnetju sečnega mehurja,
- vnetju tankega črevesja in
- sladkorni bolezni.

Iz buč lahko pripravimo različne jedi.
O receptih iz buč smo že pisali.
Kliknite na: Jedi in prigrizki iz buč.

Tokrat predstavljamo še 2 okusna recepta
za jedi iz buč.

Zloženka iz krompirja, buč in še druge zelenjave. Foto: Stockfood
Zloženka iz krompirja, buč in še druge zelenjave. Foto: Stockfood

Zloženka s krompirjem in bučo

Sestavine za 4 ljudi:
- 1 kilogram krompirja,
- 2 rdeči čebuli,
- 8 strokov česna,
- 150 gramov indijskih oreščkov,
- 1 majhna hokaido buča,
- 1 žlica kvasovih kosmičev,
- 300 mililitrov mleka,
- sol, poper, rožmarin in timijan.

Priprava je opisana v 6 točkah.
1. Indijske oreščke namočimo v vodo.
Olupimo bučo.
Odstranimo semena v buči in jo narežemo na kocke.
Olupimo česen.

2. V električnem mešalniku zmešamo
kocke buče, česen, mleko, kvasove kosmiče,
indijske oreščke, sol in poper.
Zmes naj bo gladka.

3. Zmes prelijemo v skledo.
Dodamo rožmarin in timijan.
Vključimo pečico na 190 stopinj Celizija.

4. Krompir olupimo in naribamo na tanke rezine.
Krompir zlagamo v skledo, v kateri je bučna zmes.
Premešamo.
V pekač damo peki papir.
Rezine krompirja zložimo v pekač.
Rezine naj se prekrivajo.
Kot da bi zlagali strešnike na strehi.

5. Čebulo naribamo na rezine kot krompir.
Čebulo zložimo po krompirju.
Preostanek zmesi polijemo po vrhu.

6. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečemo 1 uro.
Nato pečemo še od 5 do 10 minut brez folije.

Bučni kruh. Foto: Dobro jutro, TV Slovenija
Bučni kruh. Foto: Dobro jutro, TV Slovenija

Bučne žemljice

Potrebujemo:
- 30 dekagramov bučnega pireja (naredili ga bomo iz buče),
- 75 dekagramov moke,
- 7 dekagramov masla,
- 2 decilitra mleka,
- 3 rumenjake,
- 2 zavitka suhega kvasa,
- žličko sladkorja,
- žlico sesekljanega rožmarina,
- 2 žlici makovih semen,
- sol.

Priprava je opisana v 6 točkah.
1. Bučo narežemo na krhlje.
V pečici jo pečemo na 200 stopinj Celzija,
dokler se ne zmehča.
Krhlje olupimo in bučno meso pretlačimo.

2. Moko presejemo v skledo.
V moki naredimo luknjico.
Vlijemo mleko.
Dodamo kvas in sladkor.
Počakamo, da kvas začne delovati.
Nastajali bodo mehurčki.

3. Primešamo makova semena, rožmarin,
2 rumenjaka, sol, stopljeno maslo in bučni pire.
Dobro pregnetemo.
Pustimo, da testo vzhaja.
Vzhajati mora na toplem do dvojne količine testa.

4. Po vzhajanju testo pregnetemo in ga razdelimo na kroglice.
Nastane približno 15 kroglic.

5. Rumenjaku dodamo malo mrzle vode in ga stepemo.
Z rumenjakom premažemo kroglice.
Kroglice na rahlo z nožem zarežemo.
Od sredine navzven naredimo 5 zarez.

6. Kroglice spet pustimo nekoliko vzhajati.
Pečemo jih v pečici na 180 stopinj Celzija.
Pečemo približno od 25 do 30 minut.

Pred jedjo bučne kroglice nekoliko ohladimo.

Dober tek!