Sladoledi različnih okusov. Foto: AP
Sladoledi različnih okusov. Foto: AP

Sladoled je zmrznjena slaščica.
Ponavadi ga naredimo iz mleka, jajc in sadja.
Ali iz mleka, jajc in čokolade.
Nekateri sladoledu dodajo tudi smetano.

Sladoled lahko pripravimo v posebnem
stroju za pripravo sladoleda.
Domač sladoled pa lahko pripravimo tudi brez stroja.

Najbolj priljubljeni okusi sladoleda

Sladoled je lahko različnih okusov.
Priljubljeni so predvsem sadni, mlečni in čokoladni okusi.

Najbolj priljubljeni okusi so
čokolada, vanilija in jagoda.
To so tudi najbolj razširjeni okusi sladoleda.

V nekaterih državah so priljubljeni tudi bolj nenavadni okusi.
Na Japonskem je priljubljen okus zelenega čaja.
Na Nizozemskem pa okus lubenice.

Otroci pa imajo zelo radi okuse
kokakole, žvečilnega gumija in različnih bonbonov.

Sladoledi s korneti. Foto: Instagram
Sladoledi s korneti. Foto: Instagram

Sladoled poznamo že več kot 2000 let

Izumitelj sladoleda ni znan.
Znano pa je,
da so sladoled uživali že v času Rimskega cesarstva.

Takrat so sladoled naredili iz snega.
Snegu so dodali sadje in sadne sokove.
Ali pa so ga prelili z medom.

Recept, ki je podoben današnjemu sorbetu<p>Sorbet je pijača iz sadnega soka, sladkorja in dišav.</p> ,
je v Evropo prinesel Marco Polo<p>Marco Polo je bil beneški trgovec.<br />Potoval je v Azijo iskat nove trgovske poti.<br />Azija je celina vzhodno od Evrope.</p> .

Recept za sorbet je v Evropo prinesel Marco Polo

Marco Polo je iz Azije prinašal nove sestavine.
In recepte.
Prinesel je tudi recept za sorbet.
Če sorbet zamrznemo,
nastane sadni sladoled.

Prvi mlečni sladoled so postregli v Parizu

Zgodovinarji ocenjujejo,
da se je sladoled razvil iz recepta za sorbet.
Recept za mlečni sladoled so razvili v 16. stoletju.
To je bilo pred približno 500 leti.

Prvi sladoled iz mleka, smetane, masla in jajc
so gostom postregli v 17. stoletju.

To je bilo pred več kot 300 leti.
Sladoled so postregli v Parizu<p>Pariz je glavno mesto Francije.</p> .

Čokolada. Foto: Pixabay
Čokolada. Foto: Pixabay

Recept za sladoled

Smetanov sladoled iz čokoladnega namaza

To je okusen in kremast sladoled.
Je zelo enostaven za pripravo.

Sestavine:
Za pripravo sladoleda potrebujemo:
- 500 gramov sladke smetane,
- 170 gramov kondenziranega mleka,
- 200 gramov čokoladnega namaza.

Izbiramo lahko med različnimi čokoladnimi namazi.
Zelo priljubljen je čokoladni namaz Nutella.

Kako pripravimo smetanov sladoled s čokoladnim namazom?

1. V skledo vlijemo sladko smetano.
Smetano rahlo stepemo z električnim mešalnikom.
Stepamo tako dolgo,
da se smetana zgosti.

2. Zmešamo čokoladni namaz in kondenzirano mleko.
Dobro premešamo,
da dobimo gladko zmes.

Po želji lahko v maso vmešamo različne dodatke.
Na primer:
- oreščke,
- koščke čokolade,
- karamelo,
- čokoladni namaz.

3. Mešanico čokoladnega namaza in kondenziranega mleka
dodamo v posodo s smetano.

Nato vse skupaj premešamo z električnim mešalnikom.
Mešamo pri nizki hitrosti.
Mešamo tako dolgo,
da dobimo gosto čokoladno kremo.
Kremo nato naložimo v posodico za zamrzovanje.

4. Posodico pokrijemo s pokrovom.
Če nimamo pokrova,
pokrijemo s folijo za živila.

Posodico postavimo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur.
Najbolje je,
če jo v zamrzovalniku pustimo čez noč.

5. Sladoled 10 minut pred serviranjem
vzamemo iz zamrzovalnika.

Potem sladoled postrežemo.
To najlažje naredimo s segreto žlico.

Po želji lahko sladoled okrasimo s stopljeno čokolado,
karameliziranimi oreščki, banano, zdrobljenimi piškoti ali kokosom.

Sladoled v kornetu. Foto: Reuters
Sladoled v kornetu. Foto: Reuters

Veganski borovničev sladoled

Za pripravo borovničevega sladoleda
potrebujemo samo 2 sestavini.

Potrebujemo:
- banane in
- borovnice.

Takšen sladoled lahko uživajo vsi.
Tudi tisti,
ki ne smejo uživati mleka in jajc.

Takšnemu sladoledu rečemo tudi veganski<p>Vegani so ljudje, <br />ki jedo samo živila rastlinskega izvora.<br />Ne jedo jajc, mleka, mlečnih izdelkov in mesa.</p> sladoled.

Sestavine za 4 osebe

Za pripravo borovničevega sladoleda za 4 osebe potrebujemo:
- 5 mehkih zrelih banan,
- 5 žlic borovničevega džema<p>Džem so v sladkorni raztopini kuhani koščki sadja.</p> .

Kako pripravimo borovničev sladoled?

Priprava borovničevega sladoleda je zelo preprosta.

Banane olupimo in jih narežemo na kolobarje.
Kolobarje damo v zamrzovalnik.
Zamrzujemo jih približno 1 uro.

V mešalnik stresemo zamrznjene banane.
Mešamo toliko časa,
da nastane gladka zmes.

Dodamo borovničev džem.
Mešamo še toliko časa,
da se vse skupaj poveže v gladko zmes.

Sladoled lahko postrežemo takoj.
Lahko pa ga naložimo v posodice,
ki jih postavimo v zamrzovalnik.

Pripravljen sladoled lahko po želji
potresemo z oreščki ali kosmiči.
Lahko ga okrasimo tudi z medom.