Omlete so lahko sladke.
Ali slane.
To je odvisno od dodatkov.
Dodatki so lahko:
- zelenjava,
- sir,
- šunka,
- čebula,
- sveže sadje.
Omleta je zelo priljubljena jed.
In je enostavna za pripravo.
Kdaj so začeli pripravljati omleto?
Omleti podobno jed iz jajc,
različnih začimb in zelišč
so prvič pripravljali v arabskih deželah.
Danes je priprava omlete nekaj običajnega.
Vsak narod ima svoj način njene priprave.
Načinov priprave omlete je zelo veliko.
Vsem pa je skupno,
da moramo imeti dobro ponev.
In kakovostna sveža jajca.
Katera jajca izberemo pa pripravo omlete?
Če imamo možnost,
omleto pripravimo iz svežih domačih jajc.
Zelo kvalitetna so jajca iz ekološke pridelave.
V primeru ekološke pridelave kokoši
niso bile krmljene z dodatki.
Če jajca kupimo v trgovini,
pa izberemo jajca iz proste reje.
Tudi tukaj lahko izberemo
jajca iz ekološke pridelave.
Kakšno ponev izbrati za pripravo omlete?
Med ponvami je za pripravo omlete
najboljša teflonska ponev.
To je ponev s posebno povoščeno prevleko.
Teflonska ponev prepreči,
da bi se omleta prijela na površino ponve.
Pomembna je tudi velikost ponve.
Od velikosti ponve je odvisna debelina omlete.
V preveliki ponvi bo omleta pretanka.
Možno je,
da se bo ob prepogibanju pretrgala.
V premajhni ponvi pa bo omleta predebela.
Možno je,
da ne bo enakomerno spečena.
Najbolje je,
da omleto pripravimo v ponvi
s premerom 15 do 20 centimetrov.
Vrste omlet
Poznamo različne vrste omlet.
Vrste omlet ločimo po načinu priprave.
Ali po sestavinah,
ki jih dodamo omleti.
Poznamo:
- zvite omlete,
- ploščate omlete,
- spenjene omlete.
Zvite omlete so najbolj znane.
Pripravlja jih največ ljudi.
So zelo preproste za pripravo.
Spadajo k osnovnim kuharskim jedem.
Pri zvitih omletah mora prevladovati okus po jajcih.
Zato z dodatki nikoli ne pretiravamo.
Omleti raje dodamo manj sestavin.
Ploščate omlete so omlete z največ dodatki.
Pri tej vrsti omlet jajca niso glavna sestavina.
Na jajca lahko dodamo:
- čebulo,
- narezan krompir,
- šunko,
- paradižnik,
- papriko,
- sir.
Ploščate omlete so priljubljene v
- Mehiki,
- Španiji in
- Italiji.
Pri pripravi ploščate omlete si pomagamo z večjim krožnikom.
Ko je spodnja stran omlete zapečena,
jo prevrnemo na krožnik.
Potem pa omleto spustimo nazaj v ponev,
da se zapeče še na drugi strani.
Spenjene omlete so večinoma sladke.
So nekaj med ploščatimi omletami in narastki.
Pri pripravi spenjene omlete ločimo
rumenjake od beljakov.
Vsakega posebej stepemo z malo sladkorja.
Beljake mešamo tako dolgo,
da nastane sneg.
Nato rumenjake vmešamo v beljakov sneg.
Spenjeno omleto pečemo v pečici.
Ali na ponvi.
Pomembno je,
da omleto pečemo počasi.
In pri nizki temperaturi.
Zaradi dodanega sladkorja se lahko hitro prismodi.
Recept: Zvita omleta s paradižnikom
Priprava omlete je zelo enostavna.
In hitra.
Za pripravo omlete potrebujemo
od 10 do 20 minut.
Sestavine za omleto s paradižnikom
Za pripravo omlete za 2 osebi potrebujemo:
- 1 paradižnik,
- 4 jajca,
- 50 mililitrov mleka,
- 1 ščepec soli,
- 1 ščepec mletega belega popra,
- 2 žlički masla,
- 40 gramov sira.
Kako pripravimo zvito omleto?
1. Sveža jajca razbijemo v skledico.
Z vilicami jih žvrkljamo toliko časa,
da beljak ni več viden.
Namesto vilic lahko uporabimo tudi ročno metlico.
Nato jajca solimo in popramo.
2. Ponev pristavimo na zmerno temperaturo.
V ponvi raztopimo maslo.
Počakamo,
da začne maslo rahlo rjaveti.
Ponev obračamo,
da se enakomerno namasti.
Nato v ponev vlijemo razžvrkljana jajca.
Z lopatko močno mešamo toliko časa,
da se jajca začnejo strjevati.
3. Z robov ponve jajčno zmes potegnemo na sredino.
Pri tem držimo ponev nekoliko poševno,
da tekočina steče proti robu.
Postopek ponavljamo toliko časa,
da se omleta povsod rahlo strdi.
4. Ko omleta zakrkne,
jo potrosimo s polovico naribanega sira.
Previdno jo preložimo na krožnik.
In prepognemo.
Posujemo jo s preostalim naribanim sirom.
Okrasimo jo lahko z okrasnim peteršiljem.
Dodamo narezan paradižnik.
Pripravljeno jed postrežemo toplo.
Omleto postrežemo s kruhom.
Na primer s česnovim ali čebulnim kruhom.