Buče so zelo priljubljena jesenska zelenjava.
Večinoma so buče užitne.
To pomeni, da jih lahko jemo.
Nekatere buče pa niso užitne.
Rečemo jim okrasne buče.
Te buče ljudje sadijo za okras.
Poznamo različne vrste buč
Buče so različnih oblik in barv.
Lahko so majhne ali velike.
Okrogle ali podolgovate.
Med barvami pa prevladujejo
oranžna, rumena in zelena.
Od vrste buč je odvisno,
katere jedi pripravljamo iz njih.
Iz skoraj vseh vrst buč lahko
pripravimo okusne polpete.
Iz velikih rumenih buč lahko
pripravimo odlično bučno juho.
Pri velikih bučah pa lahko porabimo tudi semena.
Bučna semena preprosto popražimo.
In nastane okusen in zdrav prigrizek.
Polpeti iz bučk in sira
Polpete iz bučk lahko postrežemo kot prilogo k mesnim jedem.
Lahko pa jih jemo tudi kot samostojno jed.
V takem primeru k polpetom pripravimo osvežilno omako.
Ali skledo solate.
Za 4 osebe potrebujemo:
- 1 srednje veliko bučo,
- 2 ščepca soli,
- 2 jajci,
- 2 žlici moke,
- 2 žlici drobtin,
- 100 gramov naribanega sira,
- 1 strok česna,
- poper po okusu.
Postopek priprave:
1.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Nizek pekač obložimo s papirjem za peko.
2.
Bučo operemo.
Nato jo naribamo.
Naribano bučo solimo.
Pustimo jo počivati nekaj minut,
da izpusti tekočino.
3.
Naribamo sir.
Strok česna drobno sesekljamo.
Jajci ubijemo in razžvrkljamo.
Uporabimo vilice ali metlico za stepanje.
V stepeno zmes dodamo sir, česen, moko in drobtine.
4.
Nato ožamemo naribano bučo.
Naribano in ožeto bučo zmešamo
z vsemi ostalimi sestavinami.
5.
Oblikujemo polpete.
Polpete zajemamo z žlico.
Odlagamo jih na pekač s papirjem za peko.
Na pekaču jih oblikujemo v ploščate kroge.
Pomembno je,
da oblikujemo polpete enake velikosti in debeline.
Tako bodo vsi polpeti enakomerno pečeni.
6.
Polpete v ogreti pečici pečemo približno 25 minut.
Oziroma tako dolgo,
da se obarvajo zlato rjavo.
Ponudimo tople.
Različica recepta:
Če želimo, lahko bučnim polpetom
dodamo še šunko.
Šunko narežemo na drobne rezine.
Ali na majhne koščke.
V maso za polpete jih dodamo skupaj s sirom.
Bučna juha
Bučna juha je odlična zelenjavna juha.
Lahko jo pripravimo kot samostojno jed.
Ali kot del obroka z več hodi<p>Hod je samostojna jed, <br />ki je del enega obroka.</p> .
Za 4 osebe potrebujemo:
- 1 kilogram rumene jedilne buče,
- 1 srednje veliko čebulo,
- 2 stroka česna,
- 20 gramov masla,
- 1 žlico olivnega olja,
- 1 liter zelenjavne jušne osnove,
- 2 ščepca soli,
- 2 ščepca mletega popra.
Postopek priprave:
1.
Bučo operemo in prepolovimo.
Odstranimo semena.
Nato obe polovici buče
razrežemo na manjše kose.
Čebulo olupimo in očistimo.
Narežemo jo na četrtine.
Česen olupimo in stroke prerežemo na pol.
2.
V večji kozici segrejemo maslo.
V kozico stresemo narezano bučo, česen in čebulo.
Vse skupaj med mešanjem hitro popražimo.
Nato zalijemo z jušno osnovo.
Dodamo ravno toliko jušne osnove,
da pokrije zelenjavo v kozici.
Na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut.
Oziroma tako dolgo,
da se zelenjava zmehča.
3.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom.
Začinimo s poprom in soljo.
Dodamo žlico olivnega olja.
Juho postrežemo toplo.
Postrežemo jo v globokih krožnikih.
Ali v jušnih skodelicah.
4.
Juho lahko po želji tudi okrasimo.
Okrasimo jo z bučnimi semeni.
Ali s svežimi lističi žajblja.
Po okusu lahko juhi dodamo tudi
kislo smetano ali grški jogurt.
Ali pa kapljico bučnega ali olivnega olja.
Pražena bučna semena
Bučna semena so odličen prigrizek.
Pripravimo ga iz bučnih semen.
Semena moramo pred pripravo oluščiti.
In osušiti.
Za 4 osebe potrebujemo:
- oluščena bučna semena,
- sol,
- poljubne začimbe.
Postopek priprave:
1.
Bučna semena oluščimo.
Oluščena semena osušimo.
Osušimo jih na zraku.
2.
Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija.
3.
Pekač za peko obložimo s papirjem za peko.
Semena stresemo na pekač.
Enakomerno jih razporedimo po pekaču.
Semena posolimo.
Če želimo,
jih lahko začinimo s poljubnimi začimbami.
Na primer rožmarin ali baziliko.
Če želimo pekoča bučna semena
lahko dodamo tudi čili.
4.
Pekač s semeni postavimo v primerno ogreto pečico.
Pustimo 15 minut.
Nato pekač vzamemo iz pečice.
Semena premešamo.
Pekač postavimo nazaj v pečico.
Pustimo,
da se semena pečejo še 15 minut.