Rastlina ajda izvira iz Azije.
Uporabljamo njena semena,
iz katerih naredimo ajdovo kašo.
Z mletjem semen pa naredimo ajdovo moko.
Ajda pomaga:
- znižati krvni tlak,
- znižati holesterol,
- proti raku,
- urejati prebavo.
Ajda je zelo zdrava in
pomaga proti različnim boleznim.
Iz ajde lahko pripravimo slane in sladke jedi.
Zelenjava z ajdovo kašo
Za 4 osebe potrebujemo:
- 2 decilitra ajdove kaše,
- 200 gramov sira za žar,
- 2 rdeči papriki,
- 2 korenčka,
- pol buče maslenke,
- pol glave ohrovta,
- 1 por,
- ingver v prahu,
- kis in olje,
- 4 žlice kisle smetane,
- sol.
Priprava je opisana v 7. točkah.
1. V lonec damo dvakrat toliko vode,
kot imamo ajdove kaše.
Za 1 skodelico ajdove kaše potrebujemo 2 skodelici vode.
Vodo solimo in ajdo skuhamo.
Ajda mora biti mehka.
2. Sir za žar narežemo na kocke.
V ponev dodamo malo olja.
V ponvi popečemo sir.
3. Ohrovt prerežemo na pol.
Odstranimo trdi del.
Liste operemo in jih narežemo na tanke trakove.
Ohrovt damo v skledo in dodamo
kis, olje in sol.
Z rokami premešamo.
4. Korenje olupimo in narežemo na drobno.
Dodamo malo olja, kisa in ingverja.
Premešamo.
5. Buči odstranimo semena.
Bučo narežemo na 1 centimeter široke trakove.
Odstranimo lupino in narežemo na kocke.
Bučo damo na pekač,
ki je prekrit s peki papirjem.
Pokapljamo z malo olja in solimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Pečemo 20 minut.
6. Medtem papriko narežemo na koščke.
Por narežemo na kolobarje.
Bučo prestavimo na eno polovico pekača.
Na drugo stran pekača postavimo por in papriko.
Dodamo malo olja in soli.
Pečemo še 20 minut.
7. Na krožnik razporedimo vse sestavine.
Prvo naložimo ajdovo kašo.
Gor naložimo sir za žar,
ohrovt, korenje, bučo in papriko s porom.
Na vrh damo nekaj kisle smetane.
Čokoladne kocke iz ajdove kaše
Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 100 gramov ajdove kaše,
- 10 gramov masla,
- 100 gramov sladkorja,
- 3 jajca,
- 20 gramov kakava,
- 40 gramov moke,
- 1 pecilni prašek,
- malo limonine lupine,
- marelično marmelado,
- 120 gramov jedilne čokolade,
- maslo.
Postopek je opisan v 5. točkah.
1. Ajdo operemo in skuhamo v slani vodi.
Kuha se približno 20 minut.
Ajda mora biti mehka.
2. Ločimo beljake in rumenjake.
Zmešamo rumenjake in sladkor.
Dodamo maslo, limonino lupinico, presejan kakav,
moko in pecilni prašek.
Premešamo in dodamo kuhano ajdovo kašo.
3. Iz beljakov stepemo trd sneg.
Na rahlo ga vmešamo v testo.
4. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Zmes zlijemo v pekač in pečemo 20 minut.
Pecivo ohladimo.
5. V loncu stopimo jedilno čokolado in maslo.
Na ohlajeno pecivo namažemo marelično marmelado.
Prelijemo s čokoladnim prelivom.