Lepi rumeni cvetovi, iz katerih zrastejo bučke. Foto: Pixabay
Lepi rumeni cvetovi, iz katerih zrastejo bučke. Foto: Pixabay

Plod bučke zraste iz lepega rumenega cveta.
Plod bučke je okrogel ali podolgovat.
Bučke so lahko
zelene, bele ali rumene barve.
Lahko jih jemo surove, kuhane ali pečene.

Pozitivni učinki bučk

Bučke pomagajo:
- pri vnetjih,
- proti sladkorni bolezni,
- pri boleznih srca in ožilja,
- pri razjedi na želodcu in dvanajstniku.

Bučke vsebujejo različne
minerale in vitamine.

Pita. Foto: Dobro jutro
Pita. Foto: Dobro jutro

Bučkina pita

Priprava pite je zelo enostavna.
Pita je okusna topla ali hladna.

Za 4 osebe potrebujemo:
- 400 gramov bučk,
- 2 manjši čebuli,
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 jajce,
- 80 gramov moke,
- 180 mililitrov mleka,
- 60 gramov naribanega parmezana,
- nekaj listov sveže bazilike,
- sol in poper.

Priprava je opisana v 5 točkah.
1. Bučke operemo in grobo naribamo.
Čebulo olupimo na narežemo na kolobarje.
Baziliko nasekljamo.

2. V ponvi segrejemo olje.
Prepražimo čebulo.
Nato dodamo bučke, sol in poper.
Pražimo 5 minut.
Odstavimo in ohladimo.

3. V večji skledi zmešamo
jajce, moko in mleko.
V zmes vmešamo
nariban parmezan, baziliko in bučke.
Po želji dodamo še sol in poper.

4. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Okrogel pekač namastimo z oljem.
V pekač stresemo bučkino zmes.
Po vrhu jo pogladimo.

5. Pekač vstavimo v segreto pečico.
Pito pečemo približno 40 minut.
Na dnu in po vrhu mora biti pita zlato rjave barve.

Bučke v solati. Foto: Dobro jutro
Bučke v solati. Foto: Dobro jutro

Topla bučkina solata

Bučkina solata je odlična poletna priloga.
Lahko jo jemo poleg mesa ali rib.
Solato lahko jemo tudi hladno.

Za 4 osebe potrebujemo:
- 250 gramov zelenih bučk,
- 250 gramov rumenih bučk,
- 4 žlice olivnega olja,
- 3 stroke česna,
- manjši šop svežega peteršilja,
- 1 pest metinih listov,
- 2 žlici vinskega kisa,
- sol in poper.

Priprava je opisana v 4 točkah.

1. Bučke operemo in narežemo na kolobarje.
Kolobarje narežemo na približno 1 centimeter debeline.
Peteršilj in meto nasekljamo.
Česen olupimo in nasekljamo.

2. V ponvi segrejemo olje.
Na hitro popražimo bučke.
Toliko, da se bučke
na obeh straneh obarvajo nežno rjavo.

3. V posodi zmešamo
peteršilj, meto, česen, olivno olje in kis.
Po okusu dodamo sol in poper.

4. V posodo dodamo bučke.
Vse skupaj premešamo,
da se bučke enakovredno začinijo.