Cikoriji rečemo tudi navadni potrošnik.
Nekateri rečejo tudi cikurka, popotnik, mleč in tako naprej.
Cikorija je bližnja sorodnica endivije in radiča.
Rastlino gojijo po vsem svetu.
Rastlina ima običajno svetlo modre cvetove.
Lahko pa so tudi rožnate ali bele barve.
Cikorija je zdravilna rastlina
Vsebuje veliko inulina.
Inulin ima nekatere zdravilne lastnosti.
Najbolj zdrava je korenina cikorije.
Cikorija:
- pomirja razdražen želodec in zgago,
- čisti in krepi telo,
- poživlja jetra in ledvice,
- pomaga pri revmatičnih obolenjih,
- krepi kosti,
- ureja prebavo.
Najbolj znana je kava iz cikorije
Kava se naredi iz korenine cikorije.
Korenino posušijo in prepražijo.
Zmeljejo jo v prah.
Rečemo, da je to kavni nadomestek,
ker ni prava kava s kofeinom.
Po okusu je podobna pravi kavi.
Vendar je nekoliko bolj grenkega okusa.
Cikorijo uporabljajo tudi za hranjenje živine.
Jedi iz cikorije
Krompirjeva solata s cikorijo
Za 2 osebi potrebujete:
- 1 šopek cikorije,
- 4 krompirje,
- sol in poper,
- olivno olje in
- vinski kis.
Priprava jedi je opisana v 3 točkah.
1. Krompir olupimo.
Narežemo ga na manjše koščke.
Kuhamo ga v vreli vodi.
Ko je mehko kuhan,
krompir odcedimo.
2. Medtem operemo cikorijo.
Narežemo jo na manjše koščke.
Kuhamo jo 10 minut v vreli vodi.
Cikorijo nato odcedimo.
3. V skledi pomešamo krompir in cikorijo.
Po okusu dodamo sol in poper.
Zabelimo z olivnim oljem in vinskim kisom.
Solato jemo toplo ali hladno.
Rižota s cikorijo
Sestavine:
- 320 gramov riža,
- 250 gramov cikorije,
- 1 čebula,
- 2 stroka česna,
- olivno olje,
- sol in poper,
- 30 gramov masla in
- 30 gramov parmezana.
Recept je opisan v 4 točkah.
1. Čebulo in česen na drobno nasekljamo.
Čebulo popražimo na olivnem olju.
Dodamo česen in mešamo,
da zadiši.
V ponev dodamo riž.
Prepražimo.
Riž zalijemo s 3 zajemalkami vode.
Solimo in popramo po okusu.
2. Riž kuhamo 3 minute manj,
kot piše na embalaži.
Med kuhanjem rižu večkrat dodajamo vodo.
3. Medtem operemo in narežemo cikorijo.
Narežemo jo na manjše koščke.
3 minute pred koncem kuhanja riža,
dodamo v ponev narezano cikorijo.
Kuhamo, da se riž zmehča.
4. Rižoto odstavimo.
Dodamo maslo in parmezan.
Pomešamo.
Dober tek!