Sadeži kakija na drevesu. Foto: BoBo
Sadeži kakija na drevesu. Foto: BoBo

Kaki je vrsta drevesa.
Tako imenujemo tudi njegov sadež.
Kaki prihaja iz Kitajske.

Kaki je okrogel in oranžne barve.
Je sladkega okusa.
Kaki mora biti čisto mehak,
da je užiten za jesti.

Kaki je vitaminska bomba

To pomeni, da vsebuje veliko vitaminov.
Pa tudi mineralov in antioksidantov.

Kaki:
- ureja prebavo,
- krepi delovanje pljuč in srca,
- čisti ledvice in jetra,
- znižuje količino holesterola.
Kaki povečuje imunski sistem telesa.

Kakiji v zabojčku. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Kakiji v zabojčku. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Sočen kakijev kolač

Potrebujemo naslednje sestavine:
- 100 gramov rozin,
- 3 žlice ruma,
- 190 gramov moke,
- 2 žlički pecilnega praška,
- pol žličke soli,
- žličko cimeta,
- ščepec muškatnega oreščka,
- 150 gramov sladkorja,
- 115 gramov masla (segret mora biti na sobni temperaturi),
- sredica 2 večjih mehkih kakijev (približno 250 miligramov)
- 2 jajci,
- vrečko vaniljevega sladkorja,
- 150 gramov zmletih orehov
- po želji nekaj sladkorja v prahu.

Okrašen kolač. Foto: Dobro jutro
Okrašen kolač. Foto: Dobro jutro

Priprava je opisana v 6. točkah.

1. V loncu segrejemo rum in rozine.
Čim tekočina zavre, lonec takoj odstavimo s štedilnika.
Pustimo, da se ohladi.

2. V večjo posodo presejemo moko,
pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček.
Dodamo sladkor.

3. V drugi posodi zmešamo maslo,
sredico kakijev, jajca in vaniljev sladkor.

4. V posodo z moko dodamo kakijevo zmes.
Nežno mešamo.
Dodamo rozine z rumom in orehe.
Mešamo le toliko, da se sestavine navlažijo.

5. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija.
Pekač za potico namastimo z maslom.
Testo položimo v pekač.
Pečemo približno 35 minut.

6. Počakamo, da se kolač ohladi.
Kolač zvrnemo iz pekača.
Po želji kolač posujemo s sladkorjem v prahu.

Prerezan kaki. Foto: Pixabay
Prerezan kaki. Foto: Pixabay

Kakijev napitek z začimbami

Za 2 osebi potrebujemo:
- 2 zrela mehka kakija,
- 400 mililitrov sveže iztisnjenega pomarančnega soka,
- 1 banano,
- 2 ščepca mletega cimeta,
- 2 ščepca mletega ingverja,
- 2 ščepca kurkume v prahu.

Priprava je opisana v 2 točkah.
1. Olupek kakija odstranimo.
Mehko sredico kakija stresemo v električni mešalnik.

2. Prilijemo pomarančni sok.
Dodamo banano, cimet, ingver in kurkumo.
Vklopimo električni mešalnik.
Mešamo tako dolgo,
da dobimo gost napitek.