Kopriva je rastlina trajnica<p>Trajnica je rastlina,<br />ki raste in cveti več let.</p> .
Kopriva raste na
njivah, zapuščenih vrtovih, ob cestah,
vlažnih gozdovih, nasipih in visoko v planinah.
Kopriva je zelene barve.
Listi koprive lahko spečejo.
Listi se zapičijo v kožo,
spečejo in spustijo strup.
Na koži se lahko pojavijo:
- rdečica ali
- mehurji.
Koprivo nabiramo spomladi.
Rečemo, da nabiramo mlado koprivo.
Ker so listi še mehki, sveži.
Mlada kopriva ima veliko antioksidantov
Antioksidanti so posebne sestavine.
So v različnih rastlinah in hrani.
Iz telesa izločajo škodljive snovi.
Kopriva ima veliko vitamina C.
Kopriva je zelo zdrava.
Koprivo se uporablja pri
- okužbah sečil,
- revmatičnih obolenjih,
- lajšanju krčev,
- lažjem izkašljevanju,
- astmi,
- povečani prostati.
Iz koprive lahko pripravimo slastne jedi
Lahko pripravimo
- solato,
- juho,
- omako,
- enolončnico ali
- pito.
Pripravimo lahko tudi čaj.
Recept za juho iz mladih kopriv
Za juho potrebujemo
- 1,5 litra jušne osnove,
- 4 krompirje,
- 200 gramov kopriv,
- 1 čebulo,
- peteršilj, timijan, drobnjak,
- sol, poper,
- nekaj žlic kisle smetane.
Postopek je opisan v 3 korakih.
1. Olupimo in operemo krompir.
Narežemo ga na majhne koščke.
Zavremo jušno osnovo.
V zavreto jušno osnovo dodamo krompir.
Na nizkem ognju kuhamo 20 minut.
2. Koprive prelijemo z vrelo vodo.
To naredimo,
da nas koprive ne opečejo.
Koprive drobno sesekljamo.
Sesekljamo tudi čebulo.
3. Sesekljane koprive, čebulo,
peteršilj, timijan, drobnjak dodamo h krompirju.
Premešamo in kuhamo še 10 minut.
Juho po želji solimo in popramo.
Dodamo kislo smetano in premešamo.
Omleta iz mladih kopriv
Za 4 osebe potrebujemo
- 6 jajc,
- 2 decilitra mleka,
- ščepec soli,
- 1 žlico masla,
- 5 žlic peteršilja,
- 2 žlici drobnjaka,
- 2 mladi čebuli,
- pest kopriv.
Postopek priprave je opisan v 3 korakih.
1. V skledi razžvrkljamo jajca z mlekom.
Dodamo sol.
Mešamo, da postane zmes tekoča in gladka.
2. Koprive prelijemo z vročo vodo.
Nato jih nasekljamo.
Nasekljamo tudi peteršilj, drobnjak in čebulo.
3. Jajca, zelišča in koprive skupaj pomešamo.
V ponvi segrejemo maslo.
Nato v ponev vlijemo jajčno zmes.
Ko je spodnji del lepo rjav,
omleto previdno obrnemo na drugo stran.
Omleto zapečemo še na drugi strani.
Pečemo na srednjem ognju.
Dober tek!