Regrat je močno razširjena rastlina.
To pomeni, da ga je v našem okolju veliko.
Raste na travnikih.
Regrat nabiramo spomladi.
Regrat ima zelene liste.
Cvet pa je rumene barve.
Cvet se kasneje preoblikuje
v regratovo lučko.
V regratovi lučki so semena.
Semena so zelo lahka.
Zato semena raznaša veter.
Tako na nekem drugem travniku
zraste nov regrat.
Regrat je zdravilna rastlina
Ima zdravilne učinke.
Najbolj uporabna je korenina regrata.
Regrat:
- krepi organizem,
- olajšuje prebavo in
- čisti kri.
Regrat uporabljamo tudi
za pripravo jedi.
Uporabljamo sveže regratove
cvetove ali liste.
Regrat nima značilnega vonja.
Okus je grenak.
Nekaj jedi iz regrata
Iz regrata lahko pripravimo:
- omako,
- solato,
- sok ali juho,
- omleto.
Predstavili bomo 2 recepta
za jedi iz regrata.
Testenine z regratom in pinjolami
Sestavine za 2 osebi:
- 200 gramov testenin,
- 4 žlice olivnega olja,
- 1 pest regratovih listov,
- 2 stroka česna,
- 2 žlici pinjol,
- 30 gramov naribanega parmezana,
- sol, poper in limonin sok.
Recept je opisan v 5 točkah.
1. V vreli vodi skuhamo testenine.
Kuhamo toliko časa,
kolikor je označeno na embalaži.
2. Med kuhanjem testenin
operemo regratove liste.
Liste narežemo.
Na ponvi popražimo pinjole.
Pinjole večkrat pomešamo.
3. Pinjole odstranimo na krožnik.
Na ponev vlijemo 2 žlici olivnega olja.
Dodamo regrat in česen.
Mešamo, da se prepraži.
V ponev vlijemo 2 ali 3 žlice tekočine,
v kateri so se kuhale testenine.
4. Kuhane testenine odcedimo.
Stresemo jih v ponev.
Vse skupaj dobro premešamo.
Dodamo sol, poper in
nekaj kapljic limoninega soka.
Premešamo.
5. Testenine damo na krožnik.
Potrosimo parmezan in
prilijemo z malo olivnega olja.
Masleni piškoti z regratom
Sestavine za 4 osebe:
- 230 gramov masla,
- 100 gramov sladkorja,
- 300 gramov moke,
- 1 ščepec soli,
- šopek regratovih cvetov.
Maslo 1 uro pred pripravo piškotov
damo iz hladilnika.
Recept je opisan v 6 točkah.
1. Maslo in sladkor
3 minute stepamo z električnim mešalnikom.
Nastane rahla, puhasta zmes.
2. Rumene cvetne listke
izpulimo iz regratovih cvetov.
Rumene cvetne liste vmešamo v zmes.
3. Dodamo moko in sol.
Testo pregnetemo.
Testo zavijemo v folijo za živila.
Za 30 minut postavimo v hladilnik.
4. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija.
Na pekač položimo papir za peko.
5. Testo vzamemo iz hladilnika in ga pomokamo.
Testo razvaljamo pol centimetra debelo.
Naredimo poljubno obliko piškotov.
Piškote zložimo na pekač.
Med piškoti mora biti nekaj centimetrov razmaka.
6. Piškote v pečici pečemo 20 minut.
Naj vam tekne!