Rukola. Foto: TV Slovenija
Rukola. Foto: TV Slovenija

Rukola po videzu spominja na regrat.
Listi rukole so zeleni, vitki in dolgi.
Rukola ima rahlo pikanten okus.
Jemo jo lahko surovo ali kuhano.

Rukola je zelo zdrava.
Vsebuje veliko vlaknin, mineralov in vitaminov.

Rukola pomaga proti:
- različnim vrstam raka,
- diabetesu,
- težavam z želodcem.

Rukola spodbuja
delovanje pljuč, prebave in jeter.

Testenine s pestom in pinjolami. Foto: freedigitalphotos.net
Testenine s pestom in pinjolami. Foto: freedigitalphotos.net

Recept za pesto iz rukole

Za 4 osebe potrebujemo:
- 4 stroke česna,
- 70 gramov pinjol,
- 1 limono,
- 8 žlic olivnega olja,
- 2 šopka rukole,
- 2 ščepca soli in
- 1 ščepec mletega popra.

Recept je opisan v 3 točkah.

1. V ponev stresemo pinjole.
Mešamo jih, dokler postanejo rjave.

2. Olupimo česen.
Limono operemo.
Naribamo za 2 čajni žlički limonine lupine.
Rukolo operemo.

3. V električni mešalnik
stresemo vse sestavine.
Vse sestavine dobro zmeljemo.
Omako solimo in popramo po želji.

Omako lahko uporabimo
tudi za testenine.

Prepognjene in nadevane tortilje oziroma tudi popečene omlete.  Foto: Dobro jutro
Prepognjene in nadevane tortilje oziroma tudi popečene omlete. Foto: Dobro jutro

Recept za piadine

Za 2 osebi potrebujemo:
- 4 piadine,
- 8 rezin kuhanega pršuta,
- 1 pest rukole,
- 200 gramov sira mocarela,
- olivno olje.

Pred pripravo jedi
piadine kupimo v trgovini.
Pakirane so v plastični vrečki.
Piadine so pečen ploščat kruh iz
bele pšenične moke, olivnega olja, vode in soli.
Lahko kupimo tudi pakirane tortilje.

Recept je opisan v 3 točkah.

1. Rukolo operemo in jo osušimo.
Mocarelo narežemo na manjše koščke.
Rezine kuhanega pršuta
natrgamo na manjše koščke.
Vse sestavine si razdelimo na 4 dele.

2. Piadino narahlo zmočimo z vodo.
Nato jo položimo na vročo ponev.
Čez približno 45 sekund jo obrnemo.
Piadina mora postati svetlo rjave barve.

3. Piadino odstavimo iz ponve.
Na polovico piadine položimo
kuhan pršut, mocarelo in rukolo.
Polijemo nekaj kapljic olivnega olja.
Piadino po polovici prepognemo.

Po istem postopku
pripravimo še druge 3 piadine.
Vsaki osebi postrežemo 2 piadini.