Zeleni šparglji. Foto: freedigitalphotos.net
Zeleni šparglji. Foto: freedigitalphotos.net

Špargelj je stebelna rastlina.
Raste v naravi.
Ali na naših vrtovih.

Šparglje prepoznamo po mesnatem steblu.
Na vrhu stebla pa je luskast vršiček.

Nekateri šparglji so zeleni.
Nekateri pa so beli.
Drugo ime za šparglje je beluši.

Na svetu obstaja več kot 300 vrst špargljev.
Samo 20 vrst pa je užitnih.
Užitne so tiste vrste,
ki jih lahko jemo.

Sezona špargljev se je že začela

Šparglji za rast potrebujejo
višje temperature.
Zato uspevajo spomladi in poleti.

V naravi rastejo od marca do julija.
Sezona špargljev in špargljevih jedi
se je torej že začela.

Divji šparglji so bolj tanki. Foto: Radio Capodistria/Pixabay
Divji šparglji so bolj tanki. Foto: Radio Capodistria/Pixabay

Šparglji so zelo okusna in zdrava zelenjava

Šparglji so priljubljena zelenjava.
Priljubljeni so zaradi dobrega okusa.
In zdravilnih lastnosti.

Šparglji vsebujejo folno kislino.
In vitamin B.
Folna kislina je pomembna za nosečnice.
Vitamin B pa za zdravje srca in ožilja.

Šparglji delujejo kot antioksidant.
Antioksidanti iz telesa izločajo škodljive snovi.
In nas varujejo pred pojavom nekaterih bolezni.
Šparglji lahko izboljšajo tudi zdravje naših prebavil.

Šparglje so jedli že v starem Rimu

Zdravilne lastnosti špargljev so poznali
že v obdobju Rimskega cesarstva.
To je bilo pred več kot 500 leti.

V Rimskem cesarstvu so šparglje jedli cesarji.
Zato nekateri ljudje še danes šparglje imenujejo
carska zelenjava.

Špargljeve jedi so zelo priljubljene

Iz špargljev lahko pripravimo veliko različnih jedi.
Pripravimo lahko:
- špargljevo juho,
- omako za riž ali testenine,
- solato.

Lahko pa šparglje jedem dodamo kot dodatek.
Na primer v rižoto.
Ali v solato.

Priljubljena je na primer rižota s šparglji in kozicami.
Kozice so morski rakci.

Šparglji s kozicami. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Šparglji s kozicami. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Recept: Špargljeva kremna juha

Iz špargljev lahko pripravimo odlično kremno juho.

Juho pripravimo zelo hitro.
Pripravimo jo lahko v manj kot pol ure.

Sestavine za špargljevo kremno juho

Za pripravo juhe potrebujemo:
500 gramov špargljev,
1 žlico oljčnega olja,
polovico čebule,
3 večji stroki česna,
400 gramov belega fižola iz pločevinke,
800 mililitrov jušne osnove,
1 žlico kisle smetane,
sol in poper,
limonin sok.

Špargljeva kremna juha. Foto: Dobro jutro
Špargljeva kremna juha. Foto: Dobro jutro

Kako pripravimo špargljevo kremno juho?

1. Šparglje operemo.
Odstranimo olesenele dele stebla.
Stebla narežemo na manjše kose.

2. Čebulo drobno nasekljamo.
Potem jo prepražimo na olju,
da postekleni.
Tudi česen drobno nasekljamo.
Dodamo ga postekleneli čebuli.
Počakamo toliko, da zadiši.

3. Nato v lonec dodamo šparglje in fižol.
Zelenjavo popražimo.
In zalijemo z jušno osnovo.

Kuhamo malo manj kot 10 minut.
Oziroma toliko časa,
da se šparglji zmehčajo.

4. Dodamo kislo smetano.
In vsebino lonca pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Nastati mora gladka kremasta juha.

Namesto kisle smetane lahko dodamo
tudi kremni sirček.

5. Juho po okusu začinimo.
Dodamo sol in poper.
Lahko dodamo tudi sok limone.
Ali žlico oljčnega olja.

Rižota s šparglji. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Rižota s šparglji. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Recept: Rižota s šparglji, grahom in meto

Rižota je priljubljena jed iz riža in zelenjave.
Zelo okusna je,
če ji dodamo šparglje, grah in meto.

Za pripravo rižote za 2 osebi potrebujemo:
· 150–200 gramov zelenih špargljev,
· 100 gramov graha (svežega ali zamrznjenega),
· 2 mladi čebulici z zelenjem,
· 2 daljša vršička mete,
· 200 gramov riža.
· 2–3 žlice masla,
· 1 deciliter belega vina,
· približno pol litra špargljeve vode,
· sol,
· poper,
· 2–3 žlice naribanega parmezana.

Kako pripravimo rižoto s šparglji?

1. Šparglje narežemo na 1 centimeter velike kose.
Zavremo osoljeno vodo.
Šparglje kuhamo 4 minute.
Odcedimo vodo in jo prihranimo za pozneje.

2. Nato kuhamo grah v isti vodi.
Grah kuhamo 2 minuti.
Grah odcedimo.
Vodo ponovno prihranimo.

3. Maslo segrejemo na sobno temperaturo.
V maslo narežemo nekaj lističev mete.
Dobro premešamo.

4. Čebulici drobno narežemo.
Popečemo na žlici masla.

5. Nato dodamo riž.
Riž nekaj časa pražimo.
Zalijemo ga z vinom.
Solimo.

6. Nato rižu postopoma dodajamo vodo,
ki smo jo prihranili od kuhanja zelenjave.
Kuhamo približno 10 minut.
Med kuhanjem ves čas mešamo.

Nato dodamo šparglje, grah in maslo z meto.
Dobro premešamo.
Vse skupaj kuhamo še 3 minute.

Nato rižoto serviramo.

Okrasimo jo lahko:
- s celim steblom šparglja,
- z vršički mete,
- s parmezanom.

Dober tek!