Presta je vrsta pečenega peciva.
Presta ima tradicionalno obliko.
Testo je običajno oblikovano v nekakšen vozel.
Vendar so danes preste na voljo
v številnih oblikah.
Presta je slana.
Poznamo mehke in trde preste.
Od kod izvirajo preste?
Nekateri menijo,
da so preste izumili evropski menihi.
Izumil naj bi jih italijanski menih
kot nagrado za otroke.
Nagrado za tiste, ki so se naučili molitev.
Drugi pravijo,
da so preste izumili v samostanu v Franciji.
V Nemčiji obstajajo zgodbe,
da so preste izumili obupani peki.
Klasične preste
Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 325 gramov ostre bele moke,
- 75 gramov ržene moke,
- 2 žlički rjavega sladkorja,
- 1 žličko soli,
- 1 žličko suhega kvasa,
- 275 mililitrov mlačne vode,
- 1 žlico olja,
- 0,75 žlice grobo mlete soli,
- 3 žličke drobno mlete soli,
- 3 žlice vode,
- 1 žličko sladkorja v prahu.
Priprava je opisana v 6. točkah.
1. V večjo skledo stresemo obe vrsti moke.
Moko po robu posolimo z 1 žličko soli.
Na sredini moke naredimo luknjo.
V luknjo damo kvas in sladkor.
Postopoma prilijemo mlačno vodo.
Nastati mora mehko testo.
2. Kuhinjski pult pomokamo.
Nanj zvrnemo testo.
Testo gnetemo približno 5 minut.
Testo mora biti gladko in elastično.
Testo damo nazaj v skledo
in ga prekrijemo s folijo za živila.
Pustimo, da testo vzhaja približno 1 uro.
3. Testo ponovno položimo na pomokan pult.
Testo pregnetemo.
Razdelimo ga na 16 enakih kosov.
4. Vsak kos testa oblikujemo v tanek svaljek.
Svaljek naj bo dolg približno 30 centimetrov.
Svaljek zavijemo tako, da nastane širok lok.
Nato z vsako roko primemo en konec svaljka.
Na polovici dolžine oba konca svaljka enkrat prekrižamo.
Nato pa njuna konca pritisnemo na svaljek tako,
da dobimo tradicionalni vozlast vzorec.
5. Preste prestavimo na namaščen pladenj za peko.
Prekrijemo jih s folijo za živila.
Pustimo, da preste vzhajajo še 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Folijo odstranimo.
Pladenj za 10 minut potisnemo v pečico.
6. Na kuhalnik pristavimo lonec.
Vanj natočimo vodo in dodamo
drobno mleto sol in sladkor v prahu.
Mešamo tako dolgo, da se sestavini lepo stopita.
Pečene preste premažemo s prelivom.
Potresemo z grobo mleto soljo.