Kostanj. Foto: Pixabay
Kostanj. Foto: Pixabay

Pravemu kostanju rečemo tudi domači kostanj.

Kostanj je drevo.
Iz družine bukovk.
Drevo lahko živi več 100 let.
Plodu drevesa tudi rečemo kostanj.
Je rjav in obdan z bodičastim ovojem.
Plodovi zorijo
od konca septembra do novembra.

Kostanj raste med Kavkazom in Sredozemljem.
Raste skoraj po vsej Sloveniji.
Samo na Koroškem ne.

Kostanj je zelo zdrav

Vsebuje veliko kalija, fosforja in folne kisline.
Tudi veliko vitaminov.
Primeren je za ljudi, ki imajo težave
z ledvicami in srcem in ožiljem.

Kostanj lahko jemo na različne načine

Najbolj pogosto se kostanj
peče ali kuha.

Iz kostanja lahko naredimo tudi
sladice in juho.
Nekateri pripravijo tudi kostanjevo moko.

Pečen kostanj. Foto: Pixabay
Pečen kostanj. Foto: Pixabay

Kostanjeva juha

Recept za kostanjevo juho je zelo preprost.

Sestavine, ki jih potrebujete:
- 400 gramov kostanja,
- 40 gramov krompirja,
- 40 gramov pora,
- 40 gramov zelene,
- 40 gramov korena peteršilja,
- sol in poper,
- oljčno olje,
- smetano za kuhanje.

Priprava je opisana v 3 točkah.

1. Kostanj in zelenjavo olupimo.
Zelenjavo narežemo na majhne koščke.

2. Por, zeleno in koren peteršilja
popražimo na oljčnem olju.
Dodamo olupljen kostanj, krompir in vodo.
Vse skupaj kuhamo 30 minut.

3. Dodamo sol in poper.
Dodamo nekaj žlic smetane za kuhanje.
Po želi lahko juho zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Tako bo juha gosta.

K juhi postrežemo kruh.

Pa dober tek!

Kostanjeva juha z zelišči. Foto: Pixabay
Kostanjeva juha z zelišči. Foto: Pixabay