Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Martinovo je zelo priljubljen slovenski praznik
To je največji praznik vinogradnikov,
vinarjev in kletarjev.
Praznujemo pa tudi drugi ljudje.
Praznik je povezan z vinom.
Slovenci imamo radi vino.
Veliko vina pridelamo in tudi popijemo.

Več o martinovem si lahko preberete na:

Spoznajmo Slovenijo: martinovo

Martinovo praznujemo 11. novembra

Za martinovo poskušamo novo vino.
Vino, ki je letos nastalo.
V tem času se mošt spremeni v vino.
Vinogradniki ugotovijo,
kakšna je kvaliteta njihovega vina.

Za martinovo je značilna tudi določena hrana

Najbolj značilni jedi sta
pečena gos ali pečena raca.
Zraven mesa je običajno
dušeno rdeče zelje ali mlinci.
Za sladico so običajno pogače in potice.
Zraven pijemo vino.

Rečemo, da imamo na martinovo
martinovo pojedino.

Rdeče in navadno zelje. Foto: Dobro jutro
Rdeče in navadno zelje. Foto: Dobro jutro

Pripravite si martinovo pojedino doma

Recept za rdeče zelje z jabolkom, hruško in vinom
Potrebujete:
- pol glave rdečega zelja,
- 1 rdečo čebulo,
- 1 jabolko,
- 1 hruško,
- 1 kozarec rdečega vina,
- olje,
- 1 žlico rjavega sladkorja,
- sol,
- orehe.

Priprava:
Čebulo sesekljamo na majhne koščke.
Čebulo in sladkor prepražimo na olju.
Dodamo narezano zelje,
naribano jabolko in naribano hruško.
Dodamo še vino in sol.
Premešamo in pokrijemo s pokrovko.
Hrana mora postati mehka.
Na vrh posujemo orehe.

Recept za račje prsi

Potrebujete:
- račje prsi,
- maslo,
- sol,
- 3 vejice timijana.

Priprava:
Meso mora biti ogreto na sobni temperaturi.
Meso obrišemo do suhega.
V kožo mesa zarežemo črte v obliki mreže.
Kožo posolimo.
V ponvi segrejemo maslo.
Račje prsi položimo s kožo navzdol v ponev.
Dodamo vejice timijana.
Na vsaki strani pečemo račje prsi 6 minut.
Vmes jih polivamo z vročim maslom.
Vmes segrejemo pečico na 220 stopinj.
Račje prsi položimo na pekač.
Pečemo še 5 minut.

Dober tek!