Martinovo je zelo priljubljen slovenski praznik.
Priljubljen je predvsem zato,
ker je povezan z vinom.
Slovenci imamo vino zelo radi.
Martinovo je največji praznik vinogradnikov,
vinarjev in kletarjev.
O martinovem smo že pisali v prispevku
na tej povezavi.
Martinovo praznujemo 11. novembra
Takrat goduje sveti Martin.
Sveti Martin je zavetnik vinogradništva
in domačih živali.
V času martinovega se mošt spremeni v vino.
Zato je priljubljeno poskušanje mladega vina.
Vinogradniki ob tem ugotovijo,
kakšna je kakovost pridelanega vina.
Drugi ljudje pa martinovo izkoristijo
kot priložnost za druženje.
In dobro hrano.
Tradicionalna martinova pojedina
V času martinovega so na mizah
pogoste naslednje jedi:
- pečena gos,
- pečena raca,
- pečen piščanec,
- mlinci,
- rdeče zelje,
- pogače,
- potice.
Najbolj značilni jedi za martinovo
sta pečena gos ali pečena raca.
Za prilogo so pogosto mlinci
in dušeno rdeče zelje.
Namesto gosi ali race je priljubljeno
tudi pečeno piščančje meso.
Ali pečena kokoš.
Za sladico pa so na mizah pogosto
različne potice in pogače.
Sodobne martinove jedi
Za martinovo pogosto pripravimo tudi
bolj sodobne jedi.
Priljubljene so na primer:
- zloženka iz mlincev in rdečega zelja,
- juha iz rdečega zelja,
- hamburger z račjim mesom in rdečim zeljem,
- polnjene piščančje prsi.
Kako pripravimo domače mlince?
Za domače mlince potrebujemo:
- 500 gramov moke,
- 1 jajce,
- 2 žici olivnega olja,
- 1,5 decilitra mlačne vode,
- sol.
Domače mlince pripravimo v 3 korakih.
1. korak:
V skledo pretresemo moko.
Moko solimo.
Na sredini naredimo jamico.
V jamico ubijemo jajce.
Dodamo olje in nekaj vode.
Dobro premešamo.
Začnemo mesiti zmes.
Med gnetenjem postopoma dodajamo vodo.
Mesimo približno 10 minut.
Nastati mora čvrsto testo.
Testo nato oblikujemo v kepo.
Kepo pustimo počivati približno 10 minut.
2. korak:
Očistimo del kuhinjskega pulta.
Ali mizo.
Površino pomokamo.
Testo za mlince na površini razvaljamo.
Debelina testa naj bo približno takšna
kot je debelina noža.
Razvaljano testo položimo na hrbtno stran pekača za peko.
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
V ogreti pečici pečemo testo približno 15 minut.
Mlinci morajo postanejo zlato rjave barve.
Na površini pa se naredijo značilni mehurji.
Pečene mlince vzamemo iz pečice.
In jih ohladimo.
3. korak:
Ohlajene mlince nadrobimo v skledo.
Zavremo soljeno vodo.
Nato mlince v skledi prelijemo z osoljeno vodo.
Lahko jih prelijemo tudi z vrelo juho.
Osnova za juho je lahko račja, piščančja ali goveja.
Počakamo nekaj minut,
da mlinci vpijejo tekočino,
se zmehčajo in nabreknejo.
Odvečno vodo odlijemo.
Mlince običajno postrežemo
z dušenim rdečim zeljem in
pečenimi račjimi prsi.
Recept za pripravo teh jedi smo že opisali.
Kliknite tukaj.
Kako pripravimo juho iz rdečega zelja?
Priprava juhe iz rdečega zelja je enostavna.
Za pripravo potrebujemo približno 40 minut.
Za juho potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 žlico oljčnega olja,
- 1 veliko čebulo,
- 4 stroke česna,
- pol kilograma rdečega zelja,
- pol gomolja zelene,
- 1/4 skodelice vinskega kisa,
- 1 žličko mlete kumine,
- 1 liter zelenjavne jušne osnove,
- 1 žlico paradižnikove mezge.
V juho dodamo tudi začimbe:
timijan, lovorov list, sol, poper, svež drobnjak.
Po okusu lahko dodamo tudi kislo smetano.
Juho pripravimo v 4 korakih:
1. korak:
Najprej narežemo čebulo in česen.
Oboje stresemo v večji lonec.
Potem grobo narežemo rdeče zelje in zeleno.
Zeleno narežemo pa na kocke.
2. korak:
Čebulo in česen prepražimo na olju.
Dodamo narezano rdeče zelje in zeleno.
Začinimo s kumino.
Prilijemo kis.
Nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 10 minut.
Juho večkrat premešamo.
3. korak:
Juhi dodamo jušno osnovo in paradižnikovo mezgo.
Dodamo tudi poper, timijan in lovor.
Nato juho kuhamo še 20 minut.
4. korak:
Nazadnje dodamo sol.
Solimo po okusu.
Juho lahko ponudimo s kislo smetano in svežim drobnjakom.
Dober tek!