Med je sladka snov,
ki jo izdelujejo čebele,
Čebele na cvetovih rastlin nabirajo
cvetlični sok oziroma cvetni prah.
To odnesejo v panj,
kjer nastaja med.
Med za prehrano ljudi se nabira
v divjih panjih ali iz udomačenih panjev.
Divje panje najdemo v naravi.
Udomačene pa imajo ljudje doma.
Vzreji čebel rečemo čebelarstvo.
Ljudje med nabirajo že zelo dolgo
Najstarejša slika človeka,
ki nabira med, je že zelo stara.
Slika se nahaja v jami v bližini mesta Valencia v Španiji.
Slika je stara vsaj 8 tisoč let.
Poznamo različne vrste medu
Med seboj se razlikujejo po
barvi, okusu, sestavi, zgradbi in lastnostih.
Poznamo različne vrste medu:
- akacijev,
- gozdni,
- lipov,
- kostanjev
in še nekaj drugih vrst.
Med je zelo zdravilen
Vsebuje veliko:
- vitaminov,
- mineralov,
- encimov
- in antioksidantov.
Med celi rane, opekline, vnetja in izpuščaje.
Med pomaga:
- proti slabokrvnosti,
- pri dvigu imunskega sistema,
- pri kašlju in vnetju grla,
- pri razjedah na želodcu
in še številnih boleznih.
Med pomirja in sprosti človeka.
Med poveča učinek pomirjajočega čaja
Nekatere rastline so znane,
da človeka pomirjajo.
To sta na primer kamilica in baldrijan.
Pred spanjem si lahko skuhamo
kamiličen ali baldrijanov čaj.
Ščepec kamilice ali baldrijana damo v skodelico.
V skodelico vlijemo vročo vodo.
Pustimo, da se namaka 5 minut.
Skozi cedilo čaj prelijemo v drugo skodelico.
Ko se čaj nekoliko ohladi,
dodamo žlico medu.
Tako nas bo čaj še bolj pomiril.
Marcipanovi medenjaki
Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 125 gramov medu,
- 100 gramov sladkorja,
- 2 jajci,
- pol žličke jelenove soli,
- 1 žličko mletega cimeta,
- 2 žlički začimb za medenjake,
- 100 gramov moke,
- 250 gramov mletih mandljev,
- 100 gramov mletih lešnikov,
- lupinica 1 limone,
- 150 gramov marcipana.
Priprava je opisana v 5. točkah.
1. Marcipan narežemo na manjše koščke.
2. Jajci, med in sladkor penasto umešamo.
Dodamo cimet in začimbe za medenjake.
Jelenovo sol pomešamo z žlico vode
in jo vmešamo k jajčni zmesi.
3. Moko, mandlje in lešnike pomešamo.
Sestavine z rokami vgnetemo v jajčno zmes.
4. Rahlo si navlažimo roke.
S prsti zajamemo malo testa,
ki ga v dlani sploščimo.
Na sredino damo košček marcipana.
Oblikujemo kroglice.
Kroglice položimo na peki papir,
ki je na pekaču.
Med kroglicami pustimo nekaj prostora,
saj se bodo med peko razširile.
5. Pečico segrejemo na 165 stopinj Celzija.
Pečemo 20 minut.
Medenjake nekaj časa pustimo na pekaču.
Ko so skoraj ohlajeni,
jih prestavimo v posodo.
Posodo dobro zapremo in pustimo približno 2 uri.
Medenjake lahko tudi okrasimo.