V mesecu decembru si radi privoščimo
sladke dobrote.
Praznik svetega Miklavža praznujemo
vsako leto 6. decembra.
Miklavž je znan kot obdarovalec otrok.
Otrokom prinese kvašene parklje.
In suho sadje.
Zato so za miklavževo priljubljene sladice s suhim sadjem.
Na primer kolači.
V nadaljevanju objavljamo recept za
Miklavžev kolač s suhim sadjem.
Zraven kolača lahko postrežemo še topel napitek.
Zato objavljamo še recepta za:
- Miklavžev praznični napitek in
- domači kakav.
Miklavžev kolač s suhim sadjem
Sestavine za Miklavžev kolač
Za pripravo sadja potrebujemo:
- 80 gramov rozin,
- 350 gramov mešanega suhega sadja,
- 50 gramov sladkorja,
- pol litra vode.
Za pripravo kolača potrebujemo:
- 220 gramov masla sobne temperature,
- 50 mililitrov olja,
- 50 mililitrov mleka,
- 120 gramov kisle smetane,
- 200 gramov rjavega sladkorja,
- 1 vrečko vaniljevega sladkorja,
- 300 gramov moke,
- 4 jajca,
- 1/2 vrečke pecilnega praška,
- 1/3 žličke cimeta,
- 1 žličko vaniljeve arome,
- čokoladni obliv.
Kako pripravimo Miklavžev kolač?
Najprej pripravimo sadje.
V kozico stresemo rozine, drugo suho sadje in sladkor.
Prilijemo vodo.
Pristavimo na ogenj.
Ob rahlem brbotanju kuhamo približno pol ure,
da voda izpari,
sadje pa postane mehko in lepljivo.
Ohladimo.
2.
Pečico vklopimo na 180 stopinj Celzija.
3.
Začnemo s pripravo kolača
V posodo damo maslo, rjavi sladkor in vaniljev sladkor.
Maslo naj bo sobne temperature.
Sestavine dobro stepemo z električnim mešalnikom.
Vmes dodajamo jajca.
Primešamo še kislo smetano, olje, mleko in vaniljevo aromo.
V drugi posodi zmešamo suhe sestavine.
Suhe sestavine so moka, pecilni prašek in cimet.
Nato suhe sestavine dodamo k mokrim.
Na koncu primešamo še ohlajeno suho sadje.
4.
V model za kruh podolgovate oblike
namestimo papir za peko.
V model nato vlijemo maso za kolač.
Kolač pečemo 1 uro in 15 minut.
Da je res pečen,
se prepričamo z zobotrebcem.
Zobotrebec zapičimo v kolač.
Po vbodu mora zobotrebec ostati suh.
5.
Pustimo, da se kolač ohladi.
Nato ga prelijemo s čokoladnim oblivom.
Po njem razporedimo še suho sadje.
Ali drugo dekoracijo.
Miklavžev praznični napitek
Sestavine za Miklavžev praznični napitek:
- pol litra mleka,
- ½ cimetove palčke,
- 5 klinčkov,
- majhen ščepec pravega žafrana,
- 3 žlice sladkorja,
- 1 žlica koruznega jedilnega škroba.
Sestavine so za pripravo 2 do 3 napitkov.
Kako pripravimo Miklavžev praznični napitek?
1.
V zaprto cedilo za čaj damo
cimetovo palčko, žafran in klinčke.
Če nimamo zaprtega cedila,
lahko začimbe zavijemo v kos blaga.
In dobro zavežemo.
2.
Mleko zavremo.
Potem zmanjšamo temperaturo, da mleko počasi vre.
Dodamo začimbe.
Kuhamo približno 20 do 30 minut.
3.
Začimbe odstranimo iz napitka.
Dodamo sladkor.
V malo hladne vode vmešamo koruzni škrob.
Potem škrob med rednim mešanjem z metlico
vmešamo v napitek.
4.
Kuhamo še nekaj minut,
da se napitek zgosti.
Napitek postrežemo takoj.
Domač kakav s cimetom
Sestavine:
- 2 decilitra mleka,
- 1 žlička kakava v prahu,
- 1 žlička rožičeve moke,
- cimet,
- sladkor (po okusu).
Sestavine so za 1 skodelico kakava.
Kako pripravimo domači kakav s cimetom?
1.
V skodelici zmešamo kakav, moko in začimbe.
V kozico nalijemo mleko.
Mleko segrejemo.
2 žlici mleka primešamo suhim sestavinam v skodelici.
Dobro premešamo,
da nastane gostejša pasta.
Potem dodamo še kakšno žlico mleka.
Ponovno premešamo,
da se pasta zredči.
2.
Počasi vmešamo pasto v vroče mleko.
Segrevamo še nekaj časa,
da se pasta lepo razpusti.
Pri tem ves čas mešamo.
Nastane dišeč praznični kakav.
3.
Počakamo,
da se kakav malce ohladi.
Nato ga po okusu sladkamo.
Sladkamo ga lahko z medom.
Lahko pa izberemo rjavi ali navadni sladkor.
Če želimo,
da ima kakav aromo kokosa,
dodamo kokosov sladkor.