Maline so slasten in zdrav poletni sadež
Maline pomagajo pri:
- težavah s srcem,
- boleznih živčevja,
- driski,
- zniževanju krvnega sladkorja,
- izboljšanju vida.
Imajo veliko vitamina A in C.
Tokrat predstavljamo recept za
jogurtovo torto z malinami.
Torto pripravimo brez peke.
Torta je zelo osvežilna,
saj je narejena iz jogurta in malin.
Priprava je enostavna.
Jogurtova torta z malinami
Za podlago potrebujemo:
- 230 gramov maslenih piškotov,
- 130 gramov stopljenega masla.
Za jogurtovo kremo potrebujemo:
- 450 gramov grškega jogurta,
- 50 gramov sladkorja v prahu,
- 500 mililitrov sladke smetane za stepanje,
- 6 listov želatine,
- naribano lupino 1 limone.
Za malinov preliv potrebujemo:
- 300 gramov zamrznjenih malin,
- 30 gramov sladkorja,
- 3 liste želatine.
Torto lahko okrasimo, kakor želimo.
Lahko uporabimo:
- sveže maline,
- liste mete,
- čokoladne kroglice.
Potrebujemo še kuhinjski vžigalnik in
pekač z odstranljivim robom.
Sestavine so napisane za
pekač premera 26 centimetrov.
Maslo moramo pred pripravo segreti
na sobno temperaturo.
To pomeni,
da ga za nekaj časa damo ven iz hladilnika.
Priprava je opisana v 8 točkah.
1. Piškote zmeljemo v drobtine.
Primešamo stopljeno maslo.
Z rokami dobro pregnetemo,
da nastane zmes.
Zmes enakomerno razporedimo
po dnu pekača.
Pekač za 30 minut postavimo v hladilnik.
2. Liste želatine namočimo v hladno vodo.
V vodi jo pustimo 10 minut.
Grški jogurt zmešamo s sladkorjem v prahu
in naribano limonino lupino.
Stepemo sladko smetano.
3. Liste želatine ožamemo.
V loncu jih raztopimo.
Listi želatine se hitro raztopijo.
Pazimo, da ne zavrejo.
V raztopljeno želatino dodamo
1 žlico jogurtove mešanice.
Premešamo.
To zmešamo k preostali jogurtovi mešanici.
Dodamo še stepeno sladko smetano.
4. Jogurtovo kremo vlijemo na piškotno podlago.
Po vrhu kremo zravnamo.
Postavimo v hladilnik za 1 uro.
5. Segrejemo maline in dodamo sladkor.
Vmes premešamo, da maline razpadejo.
Medtem liste želatine namočimo v hladno vodo.
Namakajo naj se 10 minut.
6. Pustimo, da se maline malo ohladijo.
Ožamemo želatino in pazimo,
da je ne dodamo v vroče maline.
Premešamo.
Maline prelijemo čez jogurtovo kremo.
Torto pustimo čez noč v hladilniku.
7. Kaj moramo narediti pred postrežbo torte?
Stranice pekača segrejemo s kuhinjskim vžigalnikom.
Tako bo krema malo odstopila.
Torta ne bo popokala.
Nato previdno odstranimo pekač.
8. Po želji torto okrasimo s svežimi malinami,
lističi mete ali čokoladnimi kroglicami.
Pa dober tek!