Rabarbara je osvežilna in zelo zdrava rastlina.
To je rastlina z dolgimi in čvrstimi stebli,
ki se končajo z velikimi zelenimi listi.
Raste od zgodnje pomladi do konca poletja.
Jemo rabarbarina stebla in ne listov
Stebla so kislega okusa.
Vsebujejo veliko vitamina B.
Rabarbara vsebuje veliko kalcija, magnezija,
mangana in kalija.
Rabarbare ne smemo jesti vsak dan
Če pojemo preveč rabarbare,
lahko pride do nasprotnih učinkov za telo.
Rabarbare naj ne bi jedle:
- nosečnice in doječe matere,
- bolniki z vnetjem mehurja,
- bolniki z vnetjem sklepov.
Sicer pa je rabarbara zdrava, ker:
- odvaja vodo iz telesa,
- pospešuje prebavo,
- znižuje holesterol,
- dobro vpliva na zobno sklenino.
Pita iz rabarbare z lešniki
Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 500 gramov rabarbare,
- 200 gramov mehkega masla,
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja,
- 120 gramov sladkorja,
- 100 gramov surove marcipanove mase,
- 4 jajca,
- 1 ščepec soli,
- 1 žličko pecilnega praška,
- 150 gramov moke,
- 120 gramov sesekljanih lešnikov.
Postopek je opisan v 5. točkah.
1. Stebla rabarbare dobro operemo.
Olupimo in stebla narežemo na manjše kose.
V ponvi segrejemo 2 žlici masla.
Dodamo koščke rabarbare in vaniljev sladkor.
Mešamo in pražimo približno 5 minut.
Rabarbara se mora nekoliko zmehčati.
2. Marcipan nastrgamo na manjše koščke.
Marcipan, maslo in sladkor damo v posodo.
Z električnim mešalnikom penasto umešamo.
Ločimo beljak od rumenjakov.
Rumenjake damo v marcipanovo zmes.
Beljake pa stepemo v čvrst sneg.
Pred tem dodamo ščepec soli.
Sneg z metlico počasi umešamo v marcipanovo zmes.
3. Po vrhu zmesi presejemo moko in pecilni prašek.
Vse skupaj zmešamo v gladko testo.
Testo damo v pekač za pite.
Po testu razmažemo rabarbaro.
Posujemo z lešniki.
4. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Pekač za pito dobro namastimo z maslom.
5. Pekač damo v pečico in pečemo približno 50 minut.
Ko je pita pečena, jo dobro ohladimo.
Narežemo na manjše kose in postrežemo.