Riž z zelenjavo. Foto: Pixabay
Riž z zelenjavo. Foto: Pixabay

S pepelnično sredo se je za
katoliške vernike začne post.
Pepelnična sreda je praznik v katoliški veri.
Praznuje se na sredo,
in sicer 46 dni pred veliko nočjo.
Na ta dan se začne obdobje posta.
Letos je bila pepelnična sreda 14. februarja.
Pepelnična sreda je po pustnem torku.
Pustni torek je bil letos prejšnji teden,
13. februarja.

Post je v krščanstvu obdobje priprave na veliko noč

V času posta veljajo
nekatera pravila glede prehranjevanja.
Ljudje pozimi jedo težko in mastno hrano,
zato naj bi med postom jedli manj take hrane.
V času posta ob petkih ne jemo mesnih jedi.

Post v krščanstvu je namenjen tudi temu,
da se odrečemo grehom in razvadam.
Te razvade so pitje alkohola, kajenje, sladkarije.

Ne postijo samo verniki,
ampak tudi tisti, ki želijo očistiti svoje telo

Ljudje želijo telo očistiti
odpadnih snovi in strupov.
Tako telo razbremenimo.
Telo v tem času manj prebavlja in počiva.

Ljudje čistijo telo na različne načine.
Nekateri več dni zapored ne jedo,
nekateri samo 1 dan v tednu ne jedo.
Pijejo samo vodo ali pa čaje, naravne sokove.
Nekateri jedo še oreščke.

V času do velike noči jemo lažjo hrano.
Pripravimo lahko različne jedi z zelenjavo.

V posodici rižev narastek z zapečeno sirovo skorjico. Foto: Pixabay
V posodici rižev narastek z zapečeno sirovo skorjico. Foto: Pixabay

Rižev narastek z zelenjavo

Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 2 žlici masla,
- 1 čebulo,
- 250 gramov basmatega riža,
- 300 gramov zamrznjene mešane zelenjave,
- 3 stroke česna,
- ščepec soli,
- poper, peteršilj, baziliko,
- 2 jajci,
- 200 mililitrov sladke smetane,
- 200 gramov grobo naribanega sira.

Skodelica zmrznjene zelenjave. Foto: Pixabay
Skodelica zmrznjene zelenjave. Foto: Pixabay

Postopek je opisan v 5. točkah.

1. Čebulo in česen na drobno sesekljamo.
V večjem loncu raztopimo maslo.
Na maslu popražimo čebulo.
Dodamo riž, česen in zamrznjeno zelenjavo.
Vse skupaj pražimo nekaj minut.
Vmes večkrat premešamo.
Dodamo nekaj vode in sol.
Kuhamo na srednji temperaturi.
Riž mora biti mehak.
Po potrebi prilijemo še malo vode.

Beli riž pred kuhanjem. Foto: freedigitalphotos.net
Beli riž pred kuhanjem. Foto: freedigitalphotos.net

2. Pustimo, da se riž nekoliko ohladi.
Nato dodamo jajci, smetano in polovico naribanega sira.
Dodamo poper, peteršilj in baziliko.
Premešamo.

3. Pekač namastimo z maslom.
V pekač pretresemo riž z zelenjavo.
Po vrhu potrosimo preostanek sira.

4. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Pečemo približno 35 minut.
Narastek je pečen,
ko je na vrhu zlato rjave barve.

5. Pečen narastek pustimo, da se nekoliko ohladi.
Tako ga bomo lažje vzeli iz pekača.
Narežemo na kocke in postrežemo.