Poleti ljudje veliko časa preživimo na prostem.
Dnevi so daljši in več je sonca.
So pa poleti tudi temperature višje.
Bolj je vroče.
Zato je pomembno,
da se primerno zaščitimo.
O tem smo že pisali.
Kliknite na: Zaščita pred soncem in vročino.
Poletno vročino lahko lajšamo
tudi z osvežilno hrano in pijačo.
Solata iz lubenice
Sestavine:
- 1 lubenica,
- 1 limona,
- 2 pesti metinih listov.
Priprava je opisana v 4 točkah.
1. Lubenico narežemo na pol.
Nato narežemo krhlje.
Odstranimo peške.
Meso lubenice ločimo od lupine.
Krhlje narežemo na kocke.
2. Dobro operemo limono.
Z lupilnikom na tanke nitke
nalupimo lupino limone.
Ožamemo sok limone.
3. V skledo stresemo
narezano lubenico, limonino lupino in sok limone.
Premešamo in postavimo
za 1 uro v hladilnik.
4. Metine liste operemo in sesekljamo.
Dodamo v skledo in premešamo.
Sirup iz vrtnic in melise
Sirup lahko zmešate s hladno vodo
ali pa ga dodate k limonadi.
Za pripravo boste potrebovali 24 ur.
Sestavine:
- 200 gramov melisinih listov,
- 150 gramov cvetov vrtnice,
- 2 limoni,
- 3 litre vode,
- 3 kilograme sladkorja,
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja.
Priprava je opisana v 5 točkah.
1. Liste melise operemo.
Cvetove vrtnice damo narazen.
Sredinski del vrtnice zavržemo.
Cvetov vrtnice ne peremo.
Limono dobro operemo
in narežemo na kolobarje.
2. V skledo nalijemo 3 litre vode.
V vodo damo melisine liste in cvetove vrtnice.
Dodamo kolobarje limone.
Pustimo namakati 24 ur.
Vsebino občasno premešamo.
3. Po 24 urah tekočino precedimo v lonec.
Liste in cvetove dobro ožamemo,
da iz njih iztisnemo čim več soka in arome.
V tekočino dodamo navaden in vaniljev sladkor.
4. Tekočino v loncu zavremo.
Kuhamo še približno 15 minut.
Po želji lahko dodamo še limonin sok.
5. Pripravljen sirup nalijemo v steklenice.
Steklenice dobro zapremo.
Steklenice hranimo v temnem in hladnem mestu.