Narezana lubenica in sok iz lubenice. Foto: Pixabay
Narezana lubenica in sok iz lubenice. Foto: Pixabay

Poleti ljudje veliko časa preživimo na prostem.
Dnevi so daljši in več je sonca.
So pa poleti tudi temperature višje.
Bolj je vroče.
Zato je pomembno,
da se primerno zaščitimo.
O tem smo že pisali.
Kliknite na: Zaščita pred soncem in vročino.

Poletno vročino lahko lajšamo
tudi z osvežilno hrano in pijačo.

Narezana lubenica in limona. Foto: Pixabay
Narezana lubenica in limona. Foto: Pixabay

Solata iz lubenice

Sestavine:
- 1 lubenica,
- 1 limona,
- 2 pesti metinih listov.

Priprava je opisana v 4 točkah.

1. Lubenico narežemo na pol.
Nato narežemo krhlje.
Odstranimo peške.
Meso lubenice ločimo od lupine.
Krhlje narežemo na kocke.

2. Dobro operemo limono.
Z lupilnikom na tanke nitke
nalupimo lupino limone.
Ožamemo sok limone.

3. V skledo stresemo
narezano lubenico, limonino lupino in sok limone.
Premešamo in postavimo
za 1 uro v hladilnik.

4. Metine liste operemo in sesekljamo.
Dodamo v skledo in premešamo.

Osvežilen sok v kozarcu s stebelcem melise. Foto: Pixabay
Osvežilen sok v kozarcu s stebelcem melise. Foto: Pixabay

Sirup iz vrtnic in melise

Sirup lahko zmešate s hladno vodo
ali pa ga dodate k limonadi.
Za pripravo boste potrebovali 24 ur.

Sestavine:
- 200 gramov melisinih listov,
- 150 gramov cvetov vrtnice,
- 2 limoni,
- 3 litre vode,
- 3 kilograme sladkorja,
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja.

Priprava je opisana v 5 točkah.

1. Liste melise operemo.
Cvetove vrtnice damo narazen.
Sredinski del vrtnice zavržemo.
Cvetov vrtnice ne peremo.
Limono dobro operemo
in narežemo na kolobarje.

2. V skledo nalijemo 3 litre vode.
V vodo damo melisine liste in cvetove vrtnice.
Dodamo kolobarje limone.
Pustimo namakati 24 ur.
Vsebino občasno premešamo.

3. Po 24 urah tekočino precedimo v lonec.
Liste in cvetove dobro ožamemo,
da iz njih iztisnemo čim več soka in arome.
V tekočino dodamo navaden in vaniljev sladkor.

4. Tekočino v loncu zavremo.
Kuhamo še približno 15 minut.
Po želji lahko dodamo še limonin sok.

5. Pripravljen sirup nalijemo v steklenice.
Steklenice dobro zapremo.
Steklenice hranimo v temnem in hladnem mestu.