V vročih poletnih mesecih
si privoščimo lažje in osvežilne jedi.
Privoščimo si solato iz sveže zelenjave.
Odlična je solata iz svežih kumaric.
Ali zelena solata.
K solati se odlično prileže mlad pečen krompirček.
Postrežemo pa jo lahko tudi
kot prilogo pečenemu mesu ali ribam.
Recept: Kumarična solata s kislo smetano
Kaj potrebujemo za pripravo kumarične solate?
Za 4 osebe potrebujemo naslednje sestavine:
- 800 gramov srednje velikih solatnih kumar,
- nekaj vejic svežega kopra,
- 2 stroka česna,
- 180 gramov kisle smetane,
- 2 žlici limoninega soka,
- ščepec sol,
- mleti poper po okusu.
V kolikor ne marate kopra,
lahko uporabite tudi peteršilj ali meto.
Kako pripravimo kumarično solato s kislo smetano?
Kumare operemo in olupimo.
Porežemo jim konce.
Nato jih narežemo na tanke lističe.
Ali jih naribamo na tanke rezine.
Če želimo, lahko kumaram tudi odstranimo semena.
To naredimo tako,
da jih razpolovimo po dolžini.
Nato pa jim z žličko odstranimo semena.
Narezane kumare posolimo in premešamo.
Pustimo jih stati 10 minut.
Potem jih ožamemo in stresemo v skledo.
Zmešamo jih s sesekljanim česnom, koprcem,
limoninim sokom in kislo smetano.
Solimo in popramo po okusu.
Solato pred serviranjem za 30 minut shranimo v hladilnik,
da se dobro ohladi.
Recept: Hrustljav mladi krompirček
Pečen mlad krompirček je preprost za pripravo.
Vse, kar moramo storiti je,
da krompir dobro operemo.
In ga damo v pečico.
Kaj potrebujemo za pripravo hrustljavega mladega krompirčka?
Za 4 osebe potrebujemo:
- 1 kilogram mladih krompirjev,
- 1 žlička soli,
- 4 žlice olivnega olja,
- 4 vejice peteršilja,
- mleti poper po okusu.
Kako pripravimo hrustljav mlad krompirček?
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Krompir pod tekočo vodo temeljito operemo.
Po potrebi ga tudi ostrgamo ali skrtačimo.
Osušimo ga s kuhinjsko brisačo.
Večje krompirje lahko po želji
narežemo na manjše dele.
Pekač obložimo s papirjem za peko.
Nato na pekač položimo krompir.
Krompir posolimo.
Prelijemo ga z malo olivnega olja.
Po želji ga tudi popopramo.
In dobro premešamo.
Krompir pečemo v ogreti pečici
od 30 do 40 minut.
Na polovici peke krompir previdno obrnemo,
da se enakomerno zapeče na obeh straneh.
Pri obračanju smo pazljivi,
da krompir ne razpade.
Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo.
Potem ga osušimo in drobno nasekljamo.
Ko je krompir pečen,
ga vzamemo iz pečice.
Potrosimo ga s peteršiljem.
In postrežemo.