Poleti na vrtovih rastejo paradižniki.
Paradižnik je priljubljena vrtnina.
Izvira iz Južne in Srednje Amerike.
Poznamo različne vrste paradižnikov.
Razlikujejo se po velikosti, obliki in barvi.
Pri nas je najbolj razširjen rdeč paradižnik.
Pogosto je okrogle oblike.
Vedno bolj priljubljeni so tudi
rumeni in oranžni paradižniki.
Paradižnik vsebuje veliko vitaminov in mineralnih snovi
Vsebuje veliko vitaminov A in C.
Med mineralnimi snovmi vsebuje:
- kalcij,
- magnezij in
- železo.
Vse to so snovi,
ki jih človeško telo potrebuje
za normalno delovanje.
Paradižnik je v prehrani zelo priljubljen
Priljubljen je zaradi posebnega okusa.
Hrani daje tudi prijeten vonj.
In značilno rdečkasto barvo.
Paradižnik je priljubljen tako v toplih
kot v hladnih jedeh.
Zelo pogosto ga uporabljamo
pri pripravi omak, juh in enolončnic.
Priljubljen pa je tudi v solatah.
Paradižnik vsebuje veliko vode.
Zato je zelo osvežilen.
Je zelo primeren za poletne dni.
Špageti s svežo paradižnikovo omako
Ta jed je odlična za sočen poletni obrok.
Za 2 osebi potrebujemo:
– 250 gramov domačih paradižnikov,
– 2 stroka česna,
– 4 žlice oljčnega olja,
– nekaj listov sveže bazilike,
– 150 gramov polnozrnatih špagetov,
– sol in poper.
Če želimo,
da je omaka čim bolj pisana,
lahko izberemo paradižnike različnih barv.
Kako pripravimo špagete s svežo paradižnikovo omako?
Priprava te jedi je zelo hitra in enostavna.
Jed pripravimo v 3 korakih.
1. Operemo paradižnike.
Narežemo jih na manjše kocke.
Sesekljamo česen.
Vse zmešamo v skledi.
Dodamo še sveže liste bazilike, poper, sol in olje.
Premešamo in pustimo stati,
da se okusi povežejo.
2. Špagete skuhamo po navodilu na embalaži.
Ponavadi jih kuhamo 7 do 10 minut.
Nato špagete odcedimo.
Prihranimo 3 žlice vode.
Nato v posodo,
kjer smo kuhali špagete,
dodamo žlico olja.
Dodamo še:
- 3 žlice prihranjene vode,
- polovico paradižnikove omake in
- špagete.
3. Dobro premešamo.
Nato razdelimo na 2 krožnika.
Jed okrasimo s parmezanom.
Dodamo še preostalo omako.
Zraven ponudimo oljčno olje.
Polnjen paradižnik s klobučki
Paradižnik s klobučki je jed iz polnjenih paradižnikov.
Lahko jo postrežemo kot samostojno jed.
Ali kot prilogo.
Za pripravo te jedi potrebujemo pečico.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Paradižnike lahko napolnimo z različnimi nadevi.
Nadevi so lahko iz:
- mletega mesa,
- zelenjave,
- gob,
- riža.
Za 2 osebi potrebujemo:
- 4 srednje velike paradižnike,
- 250 gramov šampinjonov,
- 1 čebulo,
- 2 stroka česna,
- baziliko,
- peteršilj,
- 3 žlice naribanega parmezana,
- sol,
- poper,
- olje,
- drobtine.
Izberemo enako velike paradižnike.
Paradižniki ne smejo biti prezreli,
da se med pečenjem ne bodo razlezli.
Kako pripravimo polnjen paradižnik s klobučki?
1. Paradižnikom odrežemo vrh.
Izdolbemo jim sredico.
Klobučke prihranimo.
2. Sesekljamo česen in čebulo.
Prepražimo ju na vročem olju v ponvi.
Očistimo in narežemo gobe.
Gobe dodamo čebuli in česnu v ponvi.
Pražimo 10 minut.
Sesekljamo baziliko in peteršilj.
Dodamo ju v ponev.
In potresemo z drobtinami,
da nastane gosta zmes.
3. Zmes nadevamo v paradižnike.
Potresemo s parmezanom.
Na koncu pokrijemo s paradižnikovimi klobuki.
4. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah.
Pečemo približno 15 do 20 minut.
Pečeno jed okrasimo z listi bazilike in peteršilja.