Krofi. Foto: BoBo
Krofi. Foto: BoBo

Ponovno se je začel pustni čas.
V pustnem času se običajno posladkamo s:
- krofi,
- flancati in
- miškami.

To je ocvrto pecivo iz kvašenega testa.
Ocvremo jih v segretem olju.
Zato to pecivo ni najbolj zdravo.
Je pa okusno.

Tokrat bomo predstavili recepta
za pripravo nekoliko bolj zdravih krofov.

Miške. Foto: Dobro jutro
Miške. Foto: Dobro jutro

Klasični krofi iz pečice

Potrebujemo:
- 250 gramov ostre moke,
- 250 gramov mehke moke,
- 3 decilitre mleka,
- 50 gramov sladkorja,
- 35 gramov svežega kvasa,
- 70 gramov masla,
- nastrgano limonino lupinico,
- 1 jajce,
- 3 rumenjake,
- žličko soli,
- marelično marmelado,
- sladkor v prahu.

Posipanje krofov s sladkorjem. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Posipanje krofov s sladkorjem. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Priprava je opisana v 5. točkah.

1. Mleko segrejemo do mlačnega.
Odlijemo 0, 7 decilitra in zmešamo s kvasom ter sladkorjem.
Temu rečemo kvasec.
Pustimo stati 10 minut.

2. V preostanek mleka damo maslo in sladkor.
Premešamo, dokler se ne stopi.

3. Moko presejemo v večjo skledo.
Na sredini moke naredimo luknjico.
Vanjo damo kvasec, celo jajce, rumenjake in preostanek mleka.
Testo začnemo gnesti.
Testo bo precej mokro.
Pokrijemo in pustimo na toplem 1 uro.

4. Pult pomokamo.
Testo na pultu še enkrat na hitro pregnetemo.
Testo razdelimo na približno 60 gramov težke kose.
Iz njih oblikujemo kroglice.
Na pekač damo peki papir.
Gor položimo kroglice.

5. Kroglice pustimo vzhajati 30 minut.
Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija.
Krofe pečemo 15 minut.
Nato jih napolnimo z marmelado.
Ko se ohladijo jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Fotografija najboljšega krofa, ki je bil izbran na tekmovanju. Foto: Turistično gostinska zbornica Slovenije
Fotografija najboljšega krofa, ki je bil izbran na tekmovanju. Foto: Turistično gostinska zbornica Slovenije

Cimetovi krofi iz pečice

Potrebujemo:
- 2 lončka pirine bele moke,
- 1 lonček kokosovega sladkorja,
- 2 žlički pecilnega praška,
- 1 žličko cimeta,
- pol žličke muškatnega oreščka,
- pol žličke vanilje,
- ščepec soli,
- 1 jajce,
- 1 lonček mleka,
- 2 žlici masla,
- kokosovo olje,
- 2 žlici kakava v prahu,
- nastrgan kokos ali mlete pistacije.

1 lonček pomeni 2 decilitra.
Potrebujemo pekač za mafine ali ameriške krofe.
Ameriški krof je krof z luknjo na sredini.

Priprava je opisana v 5. točkah.

1. V veliki posodi zmešamo presejano moko,
kokosov sladkor, cimet, muškatni orešček, sol in vaniljo.

2. V drugi posodi zmešamo jajce, mleko in stopljeno maslo.
Te sestavine počasi primešamo k prvim sestavinam.

3. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Pekač premažemo s kokosovim oljem.
Maso enakomerno razporedimo v pekač.
Približno 3 žlice mase za 1 krof.

4. Krofe pečemo 17 minut.
Pečene krofe pustimo 5 minut v pekaču.
Nato jih stresemo iz pekača.

5. Za preliv segrejemo
2 žlici kokosovega olja in kakav.
S prelivom oblijemo krofe.
Krofe posujemo z
nastrganim kokosom ali mletimi pistacijami.