V Sloveniji raste veliko regrata.
Raste na travnikih.
Nabiramo ga spomladi.
Regrat ima zelene liste in cvet rumene barve.
Cvet se spremeni v regratove lučke.
Iz regrata lahko pripravimo različne jedi.
Regrat je zelo zdrav
Regrat krepi imunski sistem.
Pa tudi ureja prebavo in čisti kri.
Z regratom si lahko pomagamo
pri slabšem delovanju jeter in žolčnika.
Iz regrata lahko pripravimo
omake, solate, juhe, omlete.
Okus regrata je grenak.
Regratova solata s krompirjem
Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 500 gramov svežega regrata,
- 400 gramov krompirja,
- 2 jajci,
- olivno olje,
- kis,
- sol.
Postopek je opisan v 3. točkah.
1. Krompir olupimo in narežemo na manjše kose.
Krompir stresemo v mrzlo vodo in počakamo, da zavre.
Kuhamo približno 20 minut.
Krompir mora biti mehak.
2. Medtem v manjšo posodo nalijemo vodo
in vanjo položimo jajci.
Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut.
Počakamo, da se jajci ohladita in ju olupimo.
3. Regrat očistimo in operemo.
Stresemo ga v solatno posodo.
Dodamo krompir na koščkih in narezani jajci.
Po okusu dodamo olivno olje, kis in sol.
Regratova solata s panceto in vinaigretsko omako
Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 400 gramov svežega regrata,
- olivno olje,
- 150 gramov slanine,
- 1 žličko gorčice,
- 2 žlici vinskega kisa,
- ščepec soli,
- ščepec mletega popra,
- 2 šalotki.
Postopek je opisan v 3. točkah.
1. Regrat očistimo in operemo.
Stresemo ga v solatno skledo.
Slanino narežemo na tanke koščke.
Šalotki olupimo in drobno nasekljamo.
2. V skledi zmešamo kis, gorčico in sol.
Mešamo toliko časa, da se sol povsem raztopi.
Dodamo poper in nekaj olivnega olja.
Mešamo.
Na koncu vmešamo še šalotki.
Nastala je vinaigretska omaka.
3. Ponev segrejemo in popečemo koščke slanine.
Slanino stresemo na regrat.
Prelijemo z omako in premešamo.