Maline v obliki srčka. Foto: Pixabay
Maline v obliki srčka. Foto: Pixabay

Valentinovo praznujemo 14. februarja.
To je dan ljubezni in prijateljstva.
Ljudje si izkažemo ljubezen in naklonjenost.

To storimo na različne načine:
- podarimo si darilo,
- pošljemo si voščilo,
- gremo na večerjo,
- povemo si, da se imamo radi,
- se objamemo.

Nekateri pa spečejo sladico.

Maline in bela čokolada v kozarcu

Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 150 gramov maslenih piškotov,
- 50 gramov masla,
- 150 gramov bele čokolade,
- 500 mililitrov sladke smetane,
- 250 gramov zmrznjenih malin,
- 2 lističa želatine,
- nekaj svežih malin.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Priprava je opisana v 7. točkah.

1. Piškote zmeljemo v drobtine.
Zmešamo jih s stopljenim maslom.
Nastane gosta zmes.
Piškotno zmes na rahlo potlačimo na dno kozarcev.

2. Nad paro raztopimo belo čokolado.
To naredimo tako,
da v večji lonec damo nekaj vode.
Nanj položimo manjši lonec,
v katerem je bela čokolada.
Medtem ko voda vre, se čokolada topi.

Stepemo 250 mililitrov sladke smetane.
Raztopljeno belo čokolado in stepeno smetano
na rahlo zmešamo.

3. Maso iz bele čokolade razporedimo po kozarcih.
Kozarce za 2 uri postavimo v hladilnik.

4. Medtem pokuhamo maline.
Zmečkamo jih s paličnim mešalnikom,
da dobimo gladko zmes.

5. Lističe želatine za 10 minut
namočimo v mrzlo vodo.
Iz zmehčanih lističev iztisnemo vodo.
Dodamo jih k topli malinovi zmesi.
Premešamo.

6. Stepemo še 250 mililitrov sladke smetane.
Na rahlo jo dodamo k malinovi zmesi.
Dobro premešamo.
Malinovo zmes vlijemo v kozarce.

7. Kozarce damo čez noč v hladilnik.
Tako se bosta zmesi dobro strdili.
Preden sladico postrežemo,
damo kozarce 20 minut prej iz hladilnika.
Na vrh vsakega kozarca položimo nekaj svežih malin.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Brownie srčki

Brownie je pecivo iz biskvita.

Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 100 gramov temne čokolade,
- 120 gramov masla,
- 180 gramov sladkorja,
- 2 jajci,
- žličko vaniljeve arome,
- 100 gramov pšenične moke,
- 4 žlice kakava v prahu,
- pol žličke pecilnega praška,
- ščepec soli,
- 100 gramov jedilne čokolade,
- 50 mililitrov sladke smetane,
- kokosovo moko.

Potrebujemo pekač z vdolbinami v obliki srčkov.
Lahko pa uporabimo tudi pekač za mafine.
Vdolbine v pekaču so okrogle.

Priprava je opisana v 8. točkah.

1. V lonec damo koščke temne čokolade in koščke masla.
Na nizkem ognju segrevamo,
da nastane čokoladna zmes.

2. V večjo posodo damo moko, kakav,
pecilni prašek in ščepec soli.
Premešamo.

3. V čokoladno zmes dodamo sladkor,
vaniljevo aromo in jajci.
Dobro premešamo.

4. Čokoladno zmes primešamo k zmesi iz moke.
Premešamo z električnim mešalnikom.

5. Pekač namažemo z maslom.
V vdolbine razporedimo maso za brownieje.
Vdolbine ne napolnimo čisto do konca.

6. Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija.
Brownie pečemo od 15 do 20 minut.
Odvisno, kako čvrsto sredico želimo.
Ko je pečeno, na pekač postavimo desko.
Oboje trdno zagrabimo in obrnemo narobe.
Rečemo, da obrnemo na glavo.
Brownieji bodo padli iz pekača na desko.

7. V loncu segrejemo jedilno čokolado in sladko smetano.
Mešamo, da se čokolada povsem stopi.
Zmes ohladimo.
Za krajši čas jo lahko damo tudi v hladilnik.

8. Brownie srček postavimo na krožnik.
Gor namažemo nekaj čokoladne zmesi.
Potrosimo s kokosom.