Breskve prihajajo s Kitajske.
Kitajska je država v Aziji.
Breskev je listnato drevo.
Plodovi so okrogli in oranžno rdeče barve.
Po okusu so breskve sladke ali kisle.
Breskve so zelo sočne.
Breskve vsebujejo veliko vitaminov,
mineralov in vlaknin
Breskve preprečujejo veliko bolezni.
Pomagajo pri:
- sladkorni bolezni,
- boleznih srca in ožilja,
- rakavih obolenjih.
Urejajo prebavo in pomagajo pri hujšanju.
Pomagajo pri boljši odpornosti.
Breskve lahko jemo na različne načine
Lahko jemo surove.
Breskve lahko dodamo h kosmičem,
jogurtu, palačinkam.
Lahko pripravimo sadno solato.
Iz breskev lahko spečemo veliko sladic.
Grški jogurt z breskvami
Za 4 osebe potrebujemo:
- 4 breskve,
- 70 gramov sladkorja v prahu,
- 100 mililitrov stisnjenega pomarančnega soka,
- 1 žlico ruma,
- 500 gramov grškega jogurta,
- 2 žlici nasekljanih lešnikov.
Priprava je opisana v 3 točkah.
1. Breskve operemo in olupimo.
Breskvam odstranimo koščico.
Narežemo jih na tanjše rezine.
2. Rezine breskev položimo v skledo.
Potrosimo jih s sladkorjem.
Prelijemo s pomarančnim sokom in rumom.
Dobro premešamo.
Skledo za 30 minut postavimo v hladilnik.
3. Pripravimo si skodelice za sladico.
Na dno skodelic damo nekaj jogurta.
Na jogurt damo nekaj breskev.
Delamo plasti jogurta in breskev,
dokler ne zmanjkajo.
Na vrh potrosimo lešnike.
Mlečni riž z breskvami
Za 4 osebe potrebujemo:
- 500 mililitrov mleka,
- 100 gramov sladkorja,
- 1 vrečko vaniljevega sladkorja,
- 1 ščepec soli,
- 1 ščepec cimeta,
- 200 gramov riža,
- 150 mililitrov sladke smetane,
- 400 gramov breskev.
Priprava je opisana v 4 točkah.
1. V lonec vlijemo mleko.
Dodamo navadni in vaniljev sladkor, sol, cimet.
Mleko na zmerni temperaturi segrevamo.
2. Ko mleko zavre, dodamo riž.
Na nizki temperaturi riž kuhamo 15 do 20 minut.
Riž se mora zmehčati.
Med kuhanjem riž večkrat premešamo.
Pazimo, da se ne prime na dno lonca.
3. Medtem ko se riž hladi, pripravimo breskve.
Breskve operemo in odstranimo koščico.
Narežemo jih na koščke.
Sladko smetano zmešamo z električnim mešalnikom.
Smetana mora biti čvrsta.
4. V ohlajen riž vmešamo stepeno smetano.
Dodamo skoraj vse breskve.
Vse skupaj premešamo in razdelimo v skodelice.
Nekaj breskev damo na vrh za okrasitev.