Češnja je sadno drevo.
Tudi sadež drevesa se imenuje češnja.
Sadež je rdeče barve.
Je sočen, sladkega ali kislega okusa.
V sredini ima koščico.
Češnja spada med koščičasto sadje.
Češnje nabiramo konec maja,
junija in v začetku julija.
Češnje so zdrave
Pomagajo pri:
- čiščenju krvi,
- artritisu,
- kostnih težavah in
- parodontozi.
Iz češenj lahko pripravimo veliko jedi
Češnje lahko jemo surove, kuhane ali pečene.
Iz češenj lahko pripravimo:
- kompot,
- zavitek,
- marmelado
in še veliko okusnih jedi.
Češnjeve sladoledne lučke
Sladoledne lučke vas bodo ohladile in osvežile.
Potrebujete modelčke za lučke.
Če jih nimate,
lahko uporabite plastične kozarčke.
Potrebujete tudi lesene sladoledne palčke.
Sestavine:
- 500 gramov zrelih češenj,
- sok 1 limone,
- 3 žlice medu.
Postopek priprave je opisan v 3 točkah.
1. Češnje operemo.
Odstranimo jim peclje in koščice.
2. Očiščene češnje stresemo v mešalnik.
Dobro jih zmiksamo,
da nastane gladka zmes.
V zmes vmešamo limonin sok in med.
Po potrebi dodamo še malo medu.
3. Sladoledne lučke do vrha
napolnimo z zmesjo.
Zapremo jih s pokrovčki.
V zamrzovalnik jih postavimo čez noč.
Chia puding s češnjami
Za pripravo potrebujemo:
- 4 žlice chia semen,
- 250 mililitrov rastlinskega napitka
(rižev, ovsen, sojin, kokosov ali mandljev),
- 1 žličko mletega cimeta,
- 0,5 žličke vaniljeve arome,
- 1 žlico medu,
- 1 skodelico češenj,
- 50 mililitrov vode
- 1 žlico sladkorja.
Priprava je opisana v 3 točkah.
1. Češnje opremo.
Odstranimo peclje in koščice.
Vodo, sladkor in češnje damo v lonec.
Ko zavre, kuhamo še 15 minut.
Češnje se zmehčajo in
dobimo srednje gosto zmes.
2. V skledi zmešamo
chia semena, rastlinski napitek, cimet, vaniljevo aromo in med.
Pustimo stati 10 minut.
Nastane puding.
3. Puding premešamo in
ga porazdelimo po kozarcih.
V kozarcu pustimo nekaj prostora.
Na puding naložimo češnjevo zmes.
Kozarce za 4 ure damo v hladilnik.