Češnje. Foto: Dobro jutro
Češnje. Foto: Dobro jutro

Češnja je sadno drevo.
Tudi sadež drevesa se imenuje češnja.
Sadež je rdeče barve.
Je sočen, sladkega ali kislega okusa.
V sredini ima koščico.
Češnja spada med koščičasto sadje.

Češnje nabiramo konec maja,
junija in v začetku julija.

Košara s češnjavi v krošnji češnje. Foto: Facebook/Brda
Košara s češnjavi v krošnji češnje. Foto: Facebook/Brda

Češnje so zdrave

Pomagajo pri:
- čiščenju krvi,
- artritisu,
- kostnih težavah in
- parodontozi.

Iz češenj lahko pripravimo veliko jedi

Češnje lahko jemo surove, kuhane ali pečene.
Iz češenj lahko pripravimo:
- kompot,
- zavitek,
- marmelado
in še veliko okusnih jedi.

Sladoled v kornetu. Foto: Reuters
Sladoled v kornetu. Foto: Reuters

Češnjeve sladoledne lučke

Sladoledne lučke vas bodo ohladile in osvežile.
Potrebujete modelčke za lučke.
Če jih nimate,
lahko uporabite plastične kozarčke.
Potrebujete tudi lesene sladoledne palčke.

Sestavine:
- 500 gramov zrelih češenj,
- sok 1 limone,
- 3 žlice medu.

Postopek priprave je opisan v 3 točkah.

1. Češnje operemo.
Odstranimo jim peclje in koščice.

2. Očiščene češnje stresemo v mešalnik.
Dobro jih zmiksamo,
da nastane gladka zmes.
V zmes vmešamo limonin sok in med.
Po potrebi dodamo še malo medu.

3. Sladoledne lučke do vrha
napolnimo z zmesjo.
Zapremo jih s pokrovčki.
V zamrzovalnik jih postavimo čez noč.

Sladica s češnjami. Foto: Dobro jutro
Sladica s češnjami. Foto: Dobro jutro

Chia puding s češnjami

Za pripravo potrebujemo:
- 4 žlice chia semen,
- 250 mililitrov rastlinskega napitka
(rižev, ovsen, sojin, kokosov ali mandljev),
- 1 žličko mletega cimeta,
- 0,5 žličke vaniljeve arome,
- 1 žlico medu,
- 1 skodelico češenj,
- 50 mililitrov vode
- 1 žlico sladkorja.

Priprava je opisana v 3 točkah.

1. Češnje opremo.
Odstranimo peclje in koščice.
Vodo, sladkor in češnje damo v lonec.
Ko zavre, kuhamo še 15 minut.
Češnje se zmehčajo in
dobimo srednje gosto zmes.

2. V skledi zmešamo
chia semena, rastlinski napitek, cimet, vaniljevo aromo in med.
Pustimo stati 10 minut.
Nastane puding.

3. Puding premešamo in
ga porazdelimo po kozarcih.
V kozarcu pustimo nekaj prostora.
Na puding naložimo češnjevo zmes.
Kozarce za 4 ure damo v hladilnik.