Košarica sliv. Foto: Pixabay
Košarica sliv. Foto: Pixabay

Slive so okrogel sadež.
So vijoličaste barve in sladkega okusa.
Slive lahko jemo sveže ali posušene.

Slive vsebujejo veliko vitamina C

Slive so zelo zdrav sadež.
Slive:
- izboljšujejo imunski sistem,
- ščitijo ožilje,
- izboljšujejo delovanje črevesja,
- ohranjajo zdravo kožo, mišice, kosti in dlesni.
Slive pomagajo,
če imamo težave s prebavo.

Slive vsebujejo tudi druge vitamine in minerale.

Kozarčki različnih marmelad in džemov. Foto: Pixabay
Kozarčki različnih marmelad in džemov. Foto: Pixabay

Slivov džem iz pečice

Džem je podoben marmeladi.
Ni tako tekoč, ampak ima koščke sadja.

Sestavine za džem:
- 5 kilogramov sliv,
- 500 gramov sladkorja,
- cimet v prahu,
- 1 deciliter balzamičnega kisa,
- 2 decilitra ruma.

Potrebujemo globok pekač in
steklene kozarce za vlaganje.
Džema bo nekaj več kot 2 litra.

Pri pripravi moramo upoštevati,
da slive čez noč pustimo mirovati.

Priprava je opisana v 4 točkah.

Slive operemo in odstranimo koščice.
Položimo jih v globok pekač.
Po slivah posujemo sladkor in cimet.
Čez polijemo rum in balzamični kis.
Z rokami vse skupaj premešamo.
Pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Pustimo stati čez noč.

2. Naslednji dan pečico
segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Slive damo v pečico in pečemo 2 uri in pol.
Vmes večkrat premešamo.

3. Steriliziramo kozarce za vlaganje.
To storimo tako,
da kozarce položimo v pečico na 100 stopinj Celzija.
Počakamo, da se segrejejo.
Medtem operemo in natančno obrišemo pokrovčke.

4. Džem natočimo v kozarčke.
Zapremo jih s pokrovčki.
Nato kozarčke obrnemo s pokrovčkom navzdol.
Počakamo, da se kozarčki ohladijo.

Slivov džem je zelo dober namaz za palačinke.
Ali pa na kruhu z maslom.

Slivov kolač na krožniku. Foto: Oddaja Dobro jutro
Slivov kolač na krožniku. Foto: Oddaja Dobro jutro

Slivov kolač

Sestavine:
- 200 gramov masla (segret na sobni temperaturi),
- 150 gramov sladkorja v prahu,
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja,
- 1 žlička nastrgane limonine lupine,
- 4 jajca,
- 320 gramov moke,
- 1,2 decilitra mleka,
- 1 vrečka pecilnega praška,
- 500 gramov svežih sliv.

Postopek je opisan v 4 točkah.

1. Slive operemo in odstranimo koščico.
Narežemo jih na polovico.
V globok pekač damo papir za peko.
Namesto papirja za peko lahko
pekač namažemo z maslom.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

2. V skledi z električnim mešalnikom premešamo
maslo, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupino.
Med mešanjem dodamo jajca.
Nastati mora rahla pena.

3. V zmes damo polovico moke.
Prilijemo mleko.
Vse skupaj dobro premešamo.
Dodamo še preostalo moko in pecilni prašek.
Premešamo.

4. Testo vlijemo v pekač.
Testo enakomerno razporedimo po pekaču.
Na testo položimo slive.
Prerezana stran sliv naj bo obrnjena navzdol.
Pečemo približno 25 minut.
Testo mora biti zlato rjave barve.

Slivov kolač lahko jemo še rahlo topel
ali pa hladen.