Veje smreke s svetlozelenimi vršički. Foto: arhiv Radio Slovenija, Zeliščarnica
Veje smreke s svetlozelenimi vršički. Foto: arhiv Radio Slovenija, Zeliščarnica

Spomladi nabiramo tudi smrekove vršičke.
Smrekovi vršički so
svetlo zeleni konci smrekovih vej.
Dišijo po iglavcih.
Po okusu spominjajo na citruse<p>Citrusi so sadje z lupino in krhlji.</p> <p>To so: mandarine, pomaranče, limone<br />in podobno sadje.</p> .

Smrekovih vršičkov ne nabiramo takoj po dežju

Dež iz vršičkov spere olja in smole.
Po dežju počakamo nekaj dni z nabiranjem.
Vršički se bodo znova naoljili.
Tako bodo vršički bolj kvalitetni.

Vršičkov ne nabiramo ob cestah.
Najboljši so še zelo mladi vršički,
ki so veliki do 4 centimetrov.
Vršičke nabiramo z različnih vej.
Najbolje z najnižjih vej.

Smrekovi vršički vsebujejo
zelo veliko vitamina C

Vitamin C je potreben za
pravilno delovanje telesa in imunskega sistema.
Prav tako imajo veliko
magnezija in kalija.
Magnezij pomaga pri pravilnem delovanju mišic.
Kalij ščiti pred številnimi boleznimi.

Nabrani smrekovi vršički v posodi. Foto: arhiv TV Slovenija, oddaja Dobro jutro
Nabrani smrekovi vršički v posodi. Foto: arhiv TV Slovenija, oddaja Dobro jutro

Smrekovi vršički kot zdravilo

Smrekovi vršički so najbolj znani,
da zdravijo kašelj in prehlad.

Smrekovi vršički so dobri za:
- zniževanje holesterola,
- blažitev vnetij,
- uravnavanje sladkorja v krvi,
- celjenje ran.

Sirup iz smrekovih vršičkov

Za pripravo sirupa potrebujemo:
- 250 gramov smrekovih vršičkov,
- 300 gramov belega sladkorja,
- kozarec za vlaganje, velik 750 mililitrov.

Postopek je opisan v 3 točkah.
1. Na dno kozarca položimo
plast smrekovih vršičkov.
Posujemo jih z nekaj sladkorja.
Nato položimo spet smrekove vršičke.
In spet sladkor.
To počnemo toliko časa,
da napolnimo kozarec.
Plasti dobro potlačimo,
da bo kozarec čim bolj poln.
Zaključimo s plastjo sladkorja.

2. Kozarec dobro zapremo.
Postavimo ga na toplo, na sonce.
To je lahko tudi sončna okenska polica.
Kozarec na toplem pustimo
od 30 do 40 dni.

3. Sirup precedimo v steklenico.
Pomagamo si s cedilom.
Sirup hranimo v hladilniku.
Sirup lahko mešamo z vodo
ali ga uživamo samega.

Plasti smrekovih vršičkov in sladkorja v kozarcu za vlaganje. Foto: arhiv TV Slovenija, oddaja Dobro jutro
Plasti smrekovih vršičkov in sladkorja v kozarcu za vlaganje. Foto: arhiv TV Slovenija, oddaja Dobro jutro

Smrekovi piškoti

Za pripravo piškotov potrebujemo:
- 250 gramov moke,
- 150 gramov sladkorja,
- 1 čajno žlico soli,
- 225 gramov masla,
- pest smrekovih vršičkov,
- 1 žlico limonine lupine,
- 1 čajno žlico zmletega kardamoma.
Maslo mora biti segreto na sobno temperaturo.

Piškoti. Foto: Pixabay
Piškoti. Foto: Pixabay

Postopek je opisan v 3 točkah.
1. Na drobno nasekljamo smrekove vršičke.
Pečico segrejemo na 165 stopinj Celzija.

2. Vse sestavine premešamo.
Z mešanjem končamo,
preden nastane testo.

3. Testo razvaljamo.
Z modelčki oblikujemo piškote.
Piškote položimo v pekač.
Pečemo približno 45 minut.
Piškoti morajo biti zlato rjave barve.