Poznamo divje šparglje in gojene šparglje.
Divji šparglji so bolj tanki in zeleno rjave barve.
Rastejo v naravi.
Gojeni šparglji so debelejši in bele barve.
Rastejo na vrtu.
Rečemo jim tudi beluši.
Šparglje v naravi pobiramo od marca do julija
Šparglji so stebelna rastlina.
Izgledajo kot palica, ki raste iz zemlje.
Šparglji za rast potrebujejo višje temperature.
Šparglji imajo veliko zdravilnih lastnosti
Vsebujejo folno kislino.
Pa tudi vitamin B.
Šparglji iz telesa izločajo škodljive snovi.
Dobro vplivajo tudi na prebavo.
Piščančja obara s šparglji
Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 500 gramov piščančjih beder,
- 100 mililitrov vina,
- 4 žlice rastlinskega olja,
- 3 korenčke,
- 2 krompirja,
- 250 gramov špargljev,
- 1 čebulo,
- žličko sladke rdeče paprike,
- 2 lovorova lista,
- žličko majarona,
- pol žličke timijana in poprovih zrn,
- žlico jabolčnega kisa in sol.
Priprava je opisana v 7. točkah.
1. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo.
Korenje in krompir olupimo
ter narežemo na manjše kose.
Šparglje nalomimo na manjše kose.
Del šparglja, ki je že trd, ni uporaben za jedi.
2. V večjem loncu segrejemo olje.
Na vroče olje položimo piščančja bedra.
Obračamo jih, da se lepo zapečejo.
3. Piščančja bedra odstranimo.
V lonec damo nasekljano čebulo.
Pražimo, da čebula postekleni.
4. V lonec dodamo vso zelenjavo,
samo špargljev ne.
Dodamo 3 ščepce soli.
Mešamo in pražimo nekaj minut.
Nato dolijemo vino.
5. Ko vino izpari, spet dodamo piščančja bedra.
Dolijemo toliko vode,
da je vode za 2 prsta nad sestavinami.
Lonec pokrijemo.
Obaro kuhamo približno 45 minut.
6. 10 minut pred koncem kuhanja,
dodamo šparglje in začimbe.
7. Pred postrežbo vmešamo še jabolčni kis.