Jeseni so priljubljene goste juhe.
Na primer juhe s fižolom, krompirjem in korenjem.
Takšna je na primer štajerska juha.
Po gosti juhi ali enolončnici se prileže sladica.
Zelo priljubljena štajerska sladica je pohorska omleta.
Pohorska omleta je sladica iz svetlega biskvita, sadja in smetane.
Kako pripravimo štajersko juho?
Štajersko juho pripravimo iz krompirja in fižola.
Za 4 osebe potrebujemo:
- 250 gramov kuhanega fižola,
- 4 krompirje,
- 2 žlici moke,
- 2 žlici kisa,
- 2 žlici maščobe (olje, svinjska mast, maslo),
- polovico srednje velike čebule,
- sol,
- poper,
- lovorov list.
Juho pripravimo v 4 korakih.
1. Krompir olupimo in narežemo na kocke.
Skuhamo ga v slani vodi.
Kuhamo ga do mehkega.
To je približno 20 minut.
2. V ponvi naredimo prežganje.
Na vroči maščobi prepražimo moko do rumene barve.
Dodamo čebulo.
Kratko pražimo,
da čebula postekleni.
3. Kuhanemu krompirju dodamo fižol in prežganje.
Dobro premešamo.
Dodamo še:
lovorov list, kis in poper.
4. Juho kuhamo še 5 minut.
Nato odstavimo in postrežemo.
Juho lahko postrežemo s kruhom.
Kako pripravimo pohorsko omleto?
Potrebujemo naslednje sestavine:
– 3 jajca,
– 3 žlice moke,
– 3 žlice sladkorja,
– brusnični džem,
– 2 decilitre sladke smetane,
– sladkor v prahu za okras.
1. Najprej pripravimo nizek pekač.
Pekač obložimo s papirjem za peko.
Nanj postavimo obroč za torto.
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
2. Ločimo beljake od rumenjakov.
Beljake zlijemo v eno,
rumenjake pa v drugo posodo.
Beljake stepemo v čvrst sneg.
Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem.
Stepamo počasi.
Nato počasi dodajamo beljakov sneg počasi.
In rahlo mešamo.
Potem na vse skupaj presejemo moko.
3. Zmes naložimo v tortni obroč in pogladimo.
V pečico postavimo za 10 do 12 minut.
V tem času stepemo sladko smetano.
Po želji jo malo sladkamo.
Sladko smetano naložimo v vrečko za okraševanje jedi.
Smetano nato nabrizgamo na krožnik.
Pripravimo si tudi džem, žlico ali lopatico.
4. Pečeno omleto vzamemo iz pečice.
Zvrnemo jo na desko.
Odstranimo obroč.
Po polovici jo namažemo z džemom.
Omleto takoj prepognemo.
Samo vroč biskvit se bo lepo prepognil.
Če se biskvit shladi,
se lahko ob pregibanju prelomi.
Ali popoka.
5. Prepognjeno omleto ohladimo.
Nato jo okrasimo s sladko smetano.
Položimo jo na krožnik ob stepeno smetano.
Omleto okrasimo s smetano še ob pregibu.
S smetano nikoli ne krasimo tople omlete.
Smetana bi se ob topli omleti utekočinila.
Omleto na koncu okrasimo še s sladkorjem v prahu.
Po želji lahko dodamo še gozdne sadeže.
Na primer:
gozdne jagode, maline,
borovnice ali robidnice.