Štruklji na krožniku. Foto: Dobro jutro
Štruklji na krožniku. Foto: Dobro jutro

Štruklji so kuhana jed.
Pripravljena iz testa z različnimi nadevi.

Testo za štruklje razvaljamo.
Nanj dodamo nadev.
Potem pa testo zvijemo.
Tako nastane štrukelj.

Štruklji so znana slovenska jed.
Štruklje pripravljamo skoraj po vsej Sloveniji.
Pripravljamo jih že več stoletij.

Prvi recept za štruklje so zapisali v 16. stoletju

Recept je zapisal kuhar na dvoru v Gradcu.
Gradec je danes mesto v Avstriji.

Recept je zapisal leta 1589.
To je bilo pred več kot 430 leti.

Kuhar je zapisal recept za pehtranove štruklje.
Pehtran je začimbna rastlina.

Štruklje so najprej jedli v samostanih.
Nato so jih jedli na podeželju.
In nazadnje še v mestih.

Pripravljali so kuhane in pečene štruklje.

Vrhniški štrukelj na krožniku. Foto: Marjana Grčman
Vrhniški štrukelj na krožniku. Foto: Marjana Grčman

Štruklje poznajo na vseh koncih Slovenije

Na Dolenjskem so štruklji obredna jed.
In so tudi tradicionalna kulinarična posebnost.
To pomeni,
da so ljudje štruklje pripravljali
ob posebnih priložnostih.
Na primer ob žegnanju.
Žegnanje je praznovanje v katoliški cerkvi.

Na Gorenjskem pripravljajo štruklje,
ki jih skuhajo na pari.
Poznajo tudi štruklje z različnimi nadevi.
Na primer:
- pehtranove štruklje,
- jabolčne štruklje,
- ajdove štruklje z orehi.

Sladki štruklji. Foto: Dobro jutro
Sladki štruklji. Foto: Dobro jutro

Na Koroškem štruklje pogosto zabelijo z ocvirki.
Priljubljeni so na primer:
- rožičevi štruklji,
- ajdovi štruklji,
- češpljevi štruklji,
- jabolčni štruklji.

Na Primorskem so štruklje pripravljali
ob vseh večjih praznikih.
Štruklji so priljubljena jed še danes.
Najbolj priljubljeni so orehovi in sirovi štruklji.

Na Štajerskem so najbolj znani pečeni štruklji.
Za štruklje uporabljajo različne vrste moke.
Zelo pogosto uporabljajo ajdovo moko.

Štruklji so vsestranska jed

Štruklje lahko pripravimo na veliko različnih načinov.
Lahko so:
- samostojna jed,
- dodatek k juhi,
- priloga ali
- posladek.

Štruklji imajo lahko različne nadeve

Najbolj poznani in priljubljeni so skutini štruklji.
Ponekod jim rečejo tudi sirovi štruklji.

Lahko so slani ali sladki.
Sladki štruklji zraven skute
pogosto vsebujejo še rozine.

Ajdovi štruklji s korenčkovim nadevom. Foto: Televizija Slovenija
Ajdovi štruklji s korenčkovim nadevom. Foto: Televizija Slovenija

Recept: Ajdovi štruklji

Za testo potrebujemo:
- 500 gramov ajdove moke,
- 100 gramov bele moke,
- 6 decilitrov vrele slane vode,
- 2 jajci.

Za nadev potrebujemo:
- 200 gramov mletih orehov,
- 50 gramov krušnih drobtin,
- 100 gramov rjavega sladkorja,
- 60 gramov masla,
- 0,3 decilitra sladke smetane,
- maslo,
- cele orehe.

Kako pripravimo testo za ajdove štruklje?

Zavremo slano vodo.
Z vrelo vodo prelijemo ajdovo moko.
Pustimo,
da se zmes ohladi.
Potem vmešamo belo moko.

Testo dobro zgnetemo.
Pokrijemo ga s folijo.
Pustimo, da počiva 2 do 3 ure.

Nato testo razvaljamo.
Razvaljamo ga na približno pol centimetra debeline.
Najprej ga premažemo z maslom.
Potem dodamo nadev.

Štrukelj tesno zvijemo v moker prtič.
Prtič pred tem potresemo z drobtinami.

Zavremo vodo in solimo.
V vrelo vodo položimo štrukelj.
Kuhamo 20 minut na srednji temperaturi.

Kako pripravimo nadev za ajdove štruklje?

Zmešamo:
- grobo mlete orehe,
- drobtine,
- sladkor,
- mleko in
- smetano.

Če je zmes preveč tekoča,
dodamo še malo drobtin.

Kako postrežemo ajdove štruklje?

Kuhane štrukelj odcedimo.
In nekoliko ohladimo.

Nato ga narežemo na kolobarje.
Zabelimo z maslom in drobtinami.
Ajdovim štrukljem lahko dodamo še orehe.

Zraven štrukljev lahko pripravimo tudi sladko omako.
Na primer pire iz dušenih hrušk in jabolk.

Velik štrukelj, narezan na kolobarje. Foto: Dobro jutro
Velik štrukelj, narezan na kolobarje. Foto: Dobro jutro

Pire iz dušenih hrušk in jabolk

Za pripravo pireja potrebujemo:
- 2 hruški,
- 2 jabolka,
- 30 gramov masla,
- 2 žlici sladkorja,
- cimet,
- 2,5 decilitrov sladke smetane.

Kako pripravimo pire?

Olupimo jabolka in hruške.
Narežemo jih na majhne kocke.

V ponvi segrejemo maslo.
Dodamo na kocke narezane hruške in jabolka.

Koščke sadja na hitro prepražimo na zmernem ognju.
Pražimo samo toliko časa,
da se rahlo zmehčajo.
Dodamo začimbe.
Primešamo sladkor.
Nato prilijemo sladko smetano.
Dušimo toliko časa,
da dobimo omako.

Nazadnje omako zmešamo v pire brez grudic.